Banken moeten 3 miljard euro reserveren voor risico’s hypotheken

De Nederlandsche Bank (DNB) wil banken verplichten meer geld te reserveren voor de risico’s die verbonden zijn aan hun hypothekenportefeuilles. Banken zijn te optimistisch over de potentiële gevolgen van een daling van de huizenprijzen, schrijft de centrale bank deze dinsdag in haar halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit. Gezamenlijk moeten banken ongeveer 3 miljard euro opzij zetten, aldus DNB.

Volgens DNB schatten banken de risico’s van een eventuele daling van de huizenprijzen te laag in omdat ze zich baseren op verliezen die ze in het verleden hebben geleden. Die geven geen goed beeld omdat de zogenoemde systeemrisico’s op de huizenmarkt groter zijn geworden.

Huizen zijn duurder geworden, waardoor mensen een groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan de hypotheek. Zeker in de grote steden is die verhouding ongunstiger dan bij de vorige piek op de huizenmarkt. Verder zijn mensen met een hypotheek meer risico’s gaan nemen en hebben ze hogere schulden, waardoor hun woning minder waard kan worden dan de hypotheekwaarde – met alle economische gevolgen van dien.

Een van de scenario’s is dat de werkloosheid stijgt, waardoor het aantal wanbetalers toeneemt. Als dan ook de waarde van huizen daalt, kunnen banken aanzienlijke financiële schade lijden.

Als de maatregel door de publieke consultatie en langs Europese instellingen komt, gaat hij in het najaar van 2020 voor twee jaar in. (NRC)