Trumpblog

Trump organiseert G7 toch niet op eigen golfresort

In dit blog houdt NRC u op de hoogte over de laatste ontwikkelingen van het presidentschap van Donald Trump.

We sluiten dit blog af. Het laatste nieuws over het presidentschap van Donald Trump leest u hier.

Trump organiseert G7 toch niet op eigen golfresort

President Trump heeft besloten de G7-top volgend jaar toch niet te organiseren op zijn eigen golfresort in Doral, Florida. De reden voor dat besluit is de kritiek die hij heeft gekregen nadat hij zijn voornemen donderdag kenbaar had gemaakt, schrijft Trump zaterdag (Amerikaanse tijd) op Twitter.

„Vanwege de gestoorde en irrationele vijandigheid van de media en de Democraten is het Trump National Doral-resort geen mogelijke locatie meer voor de G7”, aldus Trump. „We gaan direct op zoek naar een andere plek.” Daarbij zegt hij onder meer te denken aan Camp David, het officiële presidentiële buitenverblijf in de staat Maryland.

Volgens critici zou Trump zich schuldig maken aan belangenverstrengeling als hij de G7 op het resort in Doral houdt. Het landgoed, bestaande uit een luxe hotel en vijf golfbanen met in totaal 72 holes, is eigendom van de Trump Organization. Toen hij president werd, trad Trump terug als directeur van dat concern. Hij is nog wel de eigenaar. Volgens het Witte Huis zou de top tegen kostprijs worden georganiseerd.

'Geweldige balzalen'

Van belangenverstrengeling is volgens Trump geen sprake. „Ik dacht dat ik iets goeds voor ons land deed”, twittert hij. Zijn resort is volgens hem „groot” en heeft „geweldige balzalen”. „Ik heb nog wel gezegd dat ik het wilde doen zonder winstoogmerk. Maar de vijandige media en hun Democratische partners werden weer eens gek!”

Belangenverstrengeling en machtsmisbruik zijn ook de reden dat Trump momenteel te maken heeft met een afzettingsonderzoek. Hij zou hebben gedreigd hulpgeld voor Oekraïne achter te houden als president Zelensky geen onderzoek zou instellen naar eventuele misstappen van Trumps Democratische rivaal Joe Biden en diens zoon.

De ingang van het Trump National Doral-resort in de staat Florida. Foto Michele Eve Sandberg/AFP

Energieminister Perry, in opspraak wegens Oekraïne, stapt op

De Amerikaanse minister van Energie Rick Perry vertrekt voor het einde van dit jaar. Dat heeft president Donald Trump donderdag verklaard, meldt persbureau AP.

Perry, een voormalige gouverneur van Texas, raakte onlangs in opspraak wegens de rol die hij heeft gespeeld bij contact tussen Trump en Oekraïne - de inzet van een afzettingsonderzoek in het Congres.

Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben Perry gedagvaard om uiterlijk deze vrijdag documenten te overhandigen met betrekking tot zijn betrokkenheid bij een telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Zelensky op 25 juli. In dat gesprek vroeg Trump Oekraïne om onderzoek te doen naar zijn Democratische rivaal Joe Biden en diens zoon, die werkte voor een Oekraïens energiebedrijf.

Volgens Trump voerde hij dat gesprek op aanraden van Perry. Perry erkende eerder deze maand dat hij op het gesprek had aangedrongen, maar niet in verband met Biden. Hij ontkende toen hardnekkige geruchten dat hij van plan was op te stappen.

De minister woonde in mei van dit jaar namens de regering-Trump de inauguratie van Zelensky bij en hield een ontmoeting met hem. Hij heeft ontkend iets verkeerds te hebben gedaan.

De 69-jarige Perry bekleedt de ministerspost sinds maart 2017. Daarmee is hij een van de langst dienende ministers in het kabinet van Trump, dat wordt gekenmerkt door snelle wisselingen.

Perry lichtte Trump donderdag in over zijn vertrek aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One op weg naar Texas. Hij heeft volgens de president „geweldig werk gedaan” op het ministerie van Energie. „Maar het was tijd” voor zijn vertrek, aldus Trump. Perry gaf geen commentaar.

Trump zei al te weten wie hij als opvolger wil benoemen, maar zei er niet bij wie hij op het oog heeft.

De Amerikaanse minister van Energie Rick Perry met president Donald Trump in juli in het Witte Huis. Foto Carlos Barria / Reuters

G7 volgend jaar op golfclub Trump

President Trump is komend jaar gastheer van de G7 en heeft een opmerkelijke plek gekozen om de leiders van de zes grootste economieën en de EU te ontvangen: Trump National Doral, zijn eigen golfclub in Miami.

Het resort is „de perfecte plek” voor de jaarlijkse top, zo zei Trumps stafchef Mick Mulvaney donderdag op een persconferentie in het Witte Huis. „Het is bijna alsof de locatie is gebouwd voor zulke evenementen.”

De Trump National Doral is een van de complexen dat Trump voor zijn presidentschap opzette, toen hij nog zakenman en vastgoedinvesteerder was. Het feit dat hij daar nu als president op terugvalt, roept veel weerstand op in de Verenigde Staten. Niet in de laatste plaats omdat hij de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon Hunter al weken beschuldigt van belangenverstrengeling.

Daar is nu echter geen sprake van, bezwoer Mulvaney donderdag. De G7 op Trump's club wordt volgens de stafchef tegen kostprijs georganiseerd, wat het evenement daar houden de facto goedkoper zou maken dan op andere plekken. Mulvaney: „Bovendien is de merknaam van Donald Trump waarschijnlijk al sterk genoeg. De G7 is dan ook geen zakelijke kans voor zijn club.”

Foto Angel Valentin/Polaris

Amerikaanse journalisten geschokt door bewerkte video van moordende Trump

Amerikaanse journalisten zijn woedend over de vertoning van een bewerkte video tijdens een pro-Trumpconferentie. In de video lijkt de Amerikaanse president een slachtpartij aan te richten in een kerk, de Church of Fake News.

De video is een bewerking van een beruchte scène uit de film Kingsman: The Secret Service uit 2014. Een van de hoofdpersonen - gespeeld door Colin Firth - vermoordt in het fragment onder hypnose tientallen kerkgangers op brute wijze.

De video werd volgens The New York Times vertoond tijdens de meerdaagse American Priority Conference in Miami. Donald Trump Jr. sprak op de bijeenkomst, evenals de voormalige Trump-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders.

In de video is het gezicht van Firth provisorisch vervangen door dat van Trump. Over de gezichten van zijn slachtoffers zijn logo's van nieuwsmedia als MSNBC, Vice, BBC en The Washington Post geplakt. Ook politieke tegenstanders als Hillary Clinton en Bernie Sanders delven het onderspit. Black Lives Matter krijgt een nekschot.

'Geweld tegen journalisten veroordelen'

Jonathan Karl, voorzitter van de vereniging van Amerikaanse politieke journalisten, zegt in een verklaring geschokt te zijn. „Alle Amerikanen moeten deze beelden van geweld tegen journalisten en politieke tegenstanders van de president veroordelen.” Volgens Karl kan de retoriek van Trump, die vaker tekeergaat tegen „de fake news media”, geweld aanwakkeren.

De organisatie van de conferentie neemt in een verklaring op Twitter afstand van de video. „Deze video was niet goedgekeurd, gezien of bekrachtigd door de organisatie van AMPFest.” Wel vindt de organisatie de verslaggeving van The New York Times eenzijdig, omdat die niet schrijft over een discussie op de bijeenkomst waarin politiek geweld juist werd veroordeeld. „Wij hebben politiek geweld altijd veroordeeld, en zullen dat altijd doen.”

De affaire doet denken aan een video die Trump in 2017 zelf via zijn Twitteraccount deelde. Daarin ging Trump tijdens een worstelwedstrijd de Amerikaanse nieuwszender CNN te lijf. De Amerikaanse nieuwszender heeft ook in de nieuwe video een bijzondere rol: Trump spietst een slachtoffer van wie het hoofd is vervangen door het CNN-logo op een houten staak.

Welkom in een nieuw Trumpblog

Ook deze week houden we u weer op de hoogte van het laatste nieuws rond de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees hier het vorige blog terug: Trump: oplossing handelsoorlog China dichtbij