Regering Ecuador schrapt gehate brandstofmaatregel

Na anderhalve week van protesten is een akkoord bereikt tussen de regering van Ecuador en inheemse demonstranten. President Moreno schaft de brandstofsubsidies toch niet af.

Een jonge demonstrant bekogelt de politie tijdens protesten in Quito op zondag.
Een jonge demonstrant bekogelt de politie tijdens protesten in Quito op zondag. Foto Paolo Aguilar/EPA

De Ecuadoraanse regering besluit na anderhalve week van felle protesten de bekritiseerde verhoging van de brandstofprijzen niet door te voeren. In het Zuid-Amerikaanse land ontstond volkswoede toen president Lenín Moreno bekendmaakte de al veertig jaar bestaande subsidies op benzine en diesel af te schaffen. Bij de door inheemse bevolkingsgroepen geleide protesten zijn volgens ombudsorganisatie Defensoría del Pueblo zeven doden gevallen en 1.340 mensen gewond geraakt.

De live op televisie uitgezonden dialoog tussen de inheemse demonstratieleiders en president Moreno en diens regering, leek muurvast te zitten. Geen van de partijen leek bereid een compromis te sluiten. Maar na een schorsing van bijna 2,5 uur maakte Arnaud Peral, bemiddelaar van de VN in Ecuador, bekend dat er toch een akkoord was gesloten.

Bekijk ook: Brandende banden en blokkades; Ecuador protesteert tegen bezuinigingen

Het akkoord bestaat uit het intrekken van het decreet waarin werd aangekondigd dat de subsidie op brandstoffen wordt afgeschaft. Ook wordt een commissie ingesteld waarin de regering samen met de inheemse leiders een andere invulling van het bezuinigingspakket gaat bespreken. Verder hebben de inheemse demonstratieleiders toegezegd hun protesten te beëindigen.

De demonstranten hadden ook het aftreden van twee ministers geëist die ze verantwoordelijk houden voor het harde ingrijpen van politie en leger. President Moreno heeft daar geen toezeggingen over gedaan, maar zei dit de komende dagen wel verder te willen bespreken.

Bezuinigingen in ruil voor IMF-lening

Het bezuinigingspakket waarvan de omstreden maatregel onderdeel vormde, was volgens president Moreno nodig om de lege staatskas aan te vullen en om de economie en arbeidsmarkt te hervormen. Het IMF had bezuinigingen geëist in ruil voor een lening van omgerekend zo’n 3,8 miljard euro.

De woede over de van de ene op de andere dag aangekondigde maatregelen was groot. Niet alleen van inheemse bewoners, maar ook van de transportsector, studenten en arbeiders. Ze gingen massaal de straat op in de hoofdstad Quito en de grote havenstad Guayaquil, maar ook in vele provinciesteden. Dat leidde tot gewelddadige confrontaties met de politie en het leger. President Moreno kondigde de noodtoestand af en voor heel Ecuador gold een avondklok rond overheidsgebouwen, pleinen, bruggen en vliegvelden.

Boze boeren blokkeerden ook al anderhalve week belangrijke doorgangswegen in het land, waardoor supermarkten met lege schappen kwamen te zitten, in sommige steden de gasvoorraden opraakten en groepen Nederlandse toeristen strandden in Ecuador. De hoop is dat de situatie snel weer normaliseert. Wel blijven de scholen dicht deze maandag totdat de rust volledig is teruggekeerd.

President Jaime Vargas van CONAIE, de koepelorganisatie van inheemse bevolkingsgroepen, stelde tijdens de live uitgezonden dialoog dat de verhoging van de brandstofprijzen alles duurder zou maken en vooral de allerarmsten zou raken. „Dit is geen eis van alleen de inheemse bevolking, maar van heel Ecuador.”

Na het geweld en de flinke schade die de toch al in problemen verkerende Ecuadoraanse economie opliep, zat er voor Moreno weinig anders op dan te zwichten voor de eisen van de inheemse leiders. De vraag is nu hoe hij alsnog de miljardenbezuinigingen gaat realiseren.