Nobelprijs Economie

Nobelprijs naar drietal voor bijdrage aan armoedebestrijding

De Indiër Abhijit Banerjee, de Française Esther Duflo en de Amerikaan Michael Kremer hebben de Nobelprijs voor Economie gewonnen. Zij hebben de onderscheiding gekregen voor hun werk dat erop gericht is om wereldwijde armoede te bestrijden. De Nobelprijs voor Economie wordt sinds 1969 vergeven. In die vijftig jaar won slechts één vrouw de prestigieuze Zweedse prijs. De oudste nobelprijswinnaar voor Economie was 90 toen hij de onderscheiding ontving, de jongste 51.De onderscheiding voor het drietal is de laatste Nobelprijs die dit jaar wordt toegekend. Eerder wonnen al twee Zwitsers en een Canadees de Nobelprijs voor Natuurkunde voor hun onderzoek naar respectievelijk exoplaneten en de vorm en samenstelling van het heelal. (NRC)