Film

‘Jackie Brown’-acteur Robert Forster (78) overleden

De Amerikaanse acteur Robert Forster is vrijdag op 78-jarige leeftijd overleden. De voor een Oscar genomineerde Forster stierf in het bijzijn van zijn familie in Los Angeles, meldt de BBC. De acteur leed aan hersenkanker.

Forster speelde in meer dan honderd series en films, maar is vooral bekend van zijn rol als Max Cherry in de film Jackie Brown (1997) van Quentin Tarantino, waarvoor hij zijn Oscarnominatie kreeg. Daarnaast speelde hij in onder meer Mulholland Drive (2001) van regisseur David Lynch, was hij sheriff Truman in de serie Twin Peaks en had hij een rol in de hitserie Breaking Bad. Ook in de film El Camino, een spin-off van Breaking Bad die op de dag van zijn overlijden uitkwam, nam hij zijn rol als handelaar Ed Galbraith weer op zich.

Via Broadway vond Forster uiteindelijk zijn weg naar speelfilms. In 1967 maakte hij zijn filmdebuut in Reflections in a Golden Eye, waarin ook Marlon Brando en Elizabeth Taylor speelden. In de jaren zeventig en tachtig speelde hij in steeds meer films, vaak van twijfelachtig niveau, totdat hij begin jaren negentig auditie deed voor Reservoir Dogs (1992). Hij kreeg de rol niet, maar Quentin Tarantino beloofde hem in gedachten te houden. Uiteindelijk schreef Tarantino de rol van Max Cherry in Jackie Brown speciaal voor Forster. Die rol trok Forsters carrière weer uit het slop. (NRC)