EU naar WTO vanwege Colombiaanse invoerheffingen op diepvriespatat

Colombia stelde vorig jaar invoerheffingen in op diepvriespatat uit Nederland, België en Duitsland. Volgens de EU zijn deze „volledig ongerechtvaardigd.”

Na twee jaar overleggen over invoerheffingen op patat, stapt de EU naar de WTO om "onze industrie te beschermen".
Na twee jaar overleggen over invoerheffingen op patat, stapt de EU naar de WTO om "onze industrie te beschermen". Foto Getty

De Europese Unie stapt naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vanwege invoerheffingen die Colombia heeft ingesteld op diepvriespatat uit Nederland, België en Duitsland. Dat heeft EU-handelscommissaris Cecilia Malmström maandag bekendgemaakt via Twitter. Malmström noemt de heffingen op de frieten „volledig ongerechtvaardigd”.

De Colombiaanse regering stelde november vorig jaar importheffingen van 8 procent in, omdat de drie landen diepvriespatat onder de marktprijs zouden verkopen. Colombia wil eigen boeren de kans geven om lokaal geteelde aardappelen tegen een redelijke prijs te verkopen.

Meer dan dertig keer overlegd

Al twee jaar is Brussel tevergeefs in overleg met Bogotá om tot een vergelijk te komen. Volgens Malmström hebben de partijen al meer dan dertig keer overlegd. Nu stapt de EU-handelscommissaris naar de WTO om „onze industrie te beschermen”.

Nederland is de grootste aardappelproducent en -exporteur van de Europese Unie. De Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI), waarbij onder meer Aviko, McCain en Farm Frites zijn aangesloten, probeert al langer aandacht te vragen voor problemen met de export van diepvriespatat. Eerder nam Brazilië vergelijkbare maatregelen.

Twitter avatar MalmstromEU Cecilia Malmström The Colombian anti-dumping duties on frozen fries from Belgium, Germany and the Netherlands are completely unjustified and are harming EU companies. I therefore just announced that we are taking this case to the @WTO to defend their interests. (1/2) https://t.co/aOM4IfHBro