Kwalificatiewedstrijd tweemaal stilgelegd wegens racisme Bulgaarse fans

Bulgaarse supporters maakten apengeluiden toen zwarte spelers van het Engelse team aan de bal kwamen. Ook deden sommigen de Hitlergroet.

Bulgaarse fans maakten apengeluiden toen Tyrone Mings (l) aan de bal kwam.
Bulgaarse fans maakten apengeluiden toen Tyrone Mings (l) aan de bal kwam. Foto Vassil Donev/EPA

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Engeland en Bulgarije in Sofia is maandag tweemaal stilgelegd omdat supporters zich racistisch gedroegen, meldt de BBC. Bulgaarse fans maakten apengeluiden op de momenten dat Engelse spelers Raheem Sterling, Tyrone Mings en Marcus Rashford aan de bal kwamen. Ook zouden verschillende Bulgaarse supporters de Hitlergroet hebben gedaan. Als er een derde incident had plaatsgevonden gedurende de wedstrijd, had de scheidsrechter deze moeten afbreken.

De supporters die de racistische uitingen deden, droegen zwarte kleding en capuchons. Een van hen hield een trui omhoog met de tekst „No Respect” en het logo van de UEFA - een verwijzing naar de antiracismecampagne „Respect” van de voetbalbond. Tijdens de rust, toen het 4-0 voor Engeland stond, verliet een deel van de Bulgaarse supporters het stadion. Volgens de BBC maakten sommigen tijdens hun aftocht „extreem-rechtse en racistische gebaren”.

Volgens de regels van de UEFA moet een voetbalwedstrijd worden stilgelegd als zich een racistisch incident voordoet. De scheidsrechter roept supporters dan op ogenblikkelijk op te houden. Als het opnieuw gebeurt, wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd en moeten beide teams naar de kleedkamers terwijl de supporters opnieuw worden gemaand te stoppen. Bij een derde incident wordt de wedstrijd definitief stilgelegd.

De Engelse spelers lieten zich maandag overigens niet uit het veld slaan door het racistische gedrag van de Bulgaarse voetbalfans. Het werd 6-0 voor Engeland.