Dierenrechten

Californië verbiedt als eerste staat in VS de verkoop van bont

Californië heeft als eerste Amerikaanse staat de verkoop van en handel in bont verboden. Ook heeft de gouverneur van de staat zaterdag het gebruik van circusdieren verboden, op honden, katten en paarden na. Het bontverbod, dat niet geldt voor leer, honden- en kattenbont, koeien-, herten-, schapen- en geitenhuiden, gaat vanaf 2023 in, melden persbureaus. De nieuwe wet verbiedt de verkoop van kleding, schoenen en tassen gemaakt van bont. Bedrijven die zich niet aan de wet houden kunnen een boete krijgen die kan oplopen tot zo’n 1.000 dollar. Dierenrechtenorganisaties reageerden verheugd, terwijl de Amerikaanse bontindustrie – een miljardenbusiness – direct dreigde met rechtszaken. Eerder werd ook al een bontverbod ingevoerd in de steden Los Angeles en San Francisco. (NRC)