Brieven

Brieven 14/10/2019

Syrië

Passend bescheiden

Er is vooral verbazing en verbijstering geuit over het terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit Syrië. Helaas gaat het dan vaak, hoe verleidelijk, over de vorm van communicatie van president Trump hierover. Verder is er verbazing over dit ‘plotselinge besluit’ en wordt nu eens het item ‘leeftijd’ van de president erbij gehaald (Toen Den Haag net te klef voor Trump was, 10/9). Streep die dingen weg, dan blijft over dat Trump het afgelopen jaar al meerdere rondes heeft gedaan om steun te vragen bij Europese landen. Al eerder had hij een aankondiging gedaan dat Amerika zich terug ging trekken. De milde houding van Rutte is daarom te begrijpen. Immers: waarom moreel zijn naar Amerika als Europa met lege handen aan de zijlijn blijft staan. Merkwaardig genoeg klinkt uit de column dat Rutte er qua morele verontwaardiging een schepje bovenop had moeten doen. Hoewel iedereen weet dat dit geen plotseling besluit is en we niet langer kunnen doen ‘alsof we dit nooit wisten’. Wat dan overblijft, is alleen moraal, oordeel en doen alsof. Moreel besef is goed, maar bescheidenheid is passend wanneer daden achterblijven.

PSA-test

Notoir onbetrouwbaar

De PSA-testdiscussie laat zien hoe een persoonlijke ervaring niet voor iedereen het beste is. Bij Rob Trip pakte de keuze om te testen gunstig uit (Uw tijd is verstreken, zei de slagboom, 5/10). Dat weten we overigens niet eens zeker, want het verloop van prostaatkanker is vaak langzaam. Daarbij is de test notoir onbetrouwbaar. Soms stelt hij onterecht gerust, veel vaker zaait hij onterecht paniek. De onnodige onderzoeken en ingrepen die volgen zijn niet risicoloos, een aantal mannen overlijdt zelfs aan de complicaties ervan. Tegenover elke persoon die baat heeft bij een PSA-test, staat er minstens één die geschaad is. De Gezondheidsraad weegt bovenstaande voors en tegens af, en adviseert tégen een bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker. Ook NRC schreef vorig jaar: Test op prostaatkanker redt geen levens (6/3/2018). Heb vertrouwen in uw huisarts, die voornoemde onderzoeken kent en u terecht afraadt uw PSA te laten bepalen.