Bijna 27 jaar celstraf voor Jawed S. voor terroristische aanslag

Jawed S. stak in augustus 2018 twee Amerikanen neer op het centraal station van Amsterdam. Hij was boos op Nederland omdat het niet optrad tegen PVV-leider Geert Wilders. Al luttele seconden na de steekpartij wist een agent S. neer te schieten en te overmeesteren.

Jawed S. stak op 13 augustus twee Eritrees-Amerikaanse toeristen neer op Amsterdam Centraal.
Jawed S. stak op 13 augustus twee Eritrees-Amerikaanse toeristen neer op Amsterdam Centraal. Foto Remko de Waal/ANP

Voor 26 jaar en acht maanden moet Jawed S. (20), de man die vorig jaar augustus twee Amerikanen neerstak op Amsterdam Centraal Station, de gevangenis in. De rechtbank in Amsterdam heeft hem maandag veroordeeld voor tweemaal poging tot moord met terroristisch oogmerk en bedreiging van drie agenten.

De straf valt hoger uit dan de strafeis van het Openbaar Ministerie, dat 25 jaar tegen S. had geëist. S. kreeg de hoogst mogelijke straf, mede omdat de rechter het risico op recidive zeer hoog acht. Dat S. op het Amsterdam Centraal niet meer slachtoffers maakte, was volgens de rechter slechts te danken aan het snelle handelen van de daar aanwezige politiemannen, van wie er een S. binnen enkele seconden neerschoot. Aan zijn slachtoffers moet S. een schadevergoeding van bijna 2,9 miljoen euro betalen.

De rechter acht bewezen dat S. met voorbedachte rade heeft gehandeld. Omdat hij slechts gedeeltelijk meewerkte aan psychologisch onderzoek, heeft de Amsterdamse rechtbank niet kunnen vaststellen of hij leed aan een psychische stoornis. Daarom krijgt hij geen tbs opgelegd. S. was zelf niet aanwezig in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

Lees ook dit stuk over het proces tegen Jawed S.: ‘Ik keek je in de ogen en zag dat je bang was, banger dan wij’

Aanslag in Amsterdam

Op 31 augustus 2018 reisde de Afghaan Jawed S. vanuit zijn woonplaats in Duitsland naar Amsterdam. Hij vond dat Nederland te weinig ondernam tegen PVV-leider Geert Wilders, die volgens hem ongehinderd de profeet Mohammed beledigt, en wilde een daad stellen.

Aangekomen op Amsterdam Centraal drentelde hij even rond in de westtunnel voordat hij met een groot mes instak op twee Amerikanen van Eritrese afkomst, die daar in de rij stonden voor de informatiebalie. Een van hen werd in de arm geraakt, de ander in het ruggenmerg. Het laatste slachtoffer liep een dwarslaesie op en zit sindsdien in een rolstoel. Een van de op het station aanwezige agenten wist S. enkele tellen na de steekpartij in zijn heup te schieten en te overmeesteren.

Tijdens de rechtszitting begin september erkende S. dat hij de dader was. De uitgeprocedeerde asielzoeker toonde geen berouw. Hij zei dat hij „oneerlijke en wrede mensen” had willen doden. „Als iemand mijn religie beledigt, heb ik met die persoon af te rekenen, ook al is het mijn vader.” De enige fout die hij had gemaakt, zei hij, was dat hij mensen aan had gevallen die niet uit Nederland kwamen.

Lees ook deze reconstructie: Even drentelde de Afghaan, toen opende hij zijn rugzak, haalde er een mes uit en stak twee Amerikanen