Syriëblog

Teruggetrokken Amerikaanse troepen mogen niet in Irak blijven

Turkije is twee weken geleden Noordoost-Syrië binnengevallen, enkele dagen nadat de VS militairen hadden teruggetrokken langs de Turks-Syrische grens. Doel van het Turkse offensief is het verdrijven van de voornamelijk door Koerden gedomineerde militie SDF, die nauw gelieerd is aan de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

Teruggetrokken Amerikaanse troepen hebben geen toestemming om in Irak te blijven

De Amerikaanse troepen die zich hebben teruggetrokken uit Syrië hebben geen toestemming om in buurland Irak te blijven. Dat zegt het Iraakse leger dinsdag in een verklaring, melden internationale persbureaus. De militairen zijn alleen in Irak toegelaten om het land te gebruiken voor hun doorreis.

Afgelopen weekend zei het Amerikaanse ministerie van Defensie dat de ongeveer duizend militairen die zich terugtrekken uit Noordoost-Syrië naar West-Irak gingen. Zij zouden hun strijd tegen IS daar voortzetten, kondigde minister van Defensie Mark Esper aan. Nu stellen de Amerikaanse autoriteiten dat deze plannen nog kunnen veranderen. Er waren al vijfduizend militairen in Irak om het Iraakse leger te ondersteunen.

Maandag passeerden de eerste Amerikaanse troepen de grens tussen Syrië en Irak. Niet alle Amerikaanse troepen zijn vertrokken uit Syrië. President Donald Trump zei dat een klein aantal militairen achterblijft bij de grens met Jordanië, onder andere om olievelden tegen IS te beschermen.

Turkije begon twee weken geleden een offensief tegen de Koerdische Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), nadat Amerikaanse troepen zich terugtrokken uit het noordoosten van Syrië. Momenteel is er een staakt-het-vuren dat door Washington is bemiddeld. Turkije dreigde maandag opnieuw het offensief door te zetten als de Koerden zich niet voor dinsdag zouden terugtrekken uit het gebied.

Amerikaanse troepen in Syrië die onderweg zijn naar Irak. Foto Ahmed Mardnli/EPA

Amerikaans konvooi bekogeld met fruit en aardappelen

Bewoners van de door Koerden gedomineerde stad Qamishli in het noordoosten van Syrië hebben een Amerikaans konvooi bekogeld met fruit en aardappelen terwijl de pantservoertuigen door de stad reden. Op beelden die maandag zijn gepubliceerd op de Koerdische nieuwssite Hawar News Agency is een boze menigte te zien, die leuzen roept als „Nee Amerika” en „Amerika leugenaar”.

Amerikaanse militairen zijn zich grotendeels aan het terugtrekken uit Syrië en zijn onderweg naar Irak, nadat Turkije twee weken geleden een offensief begon tegen de Koerdische Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in Noordoost-Syrië. De Koerden, een bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS), voelen zich in de steek gelaten door de Amerikanen. Momenteel is er sprake van een staakt-het-vuren dat door Washington is bemiddeld.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat de Amerikaanse militairen onderweg zijn naar West-Irak en zich dus niet geheel terugtrekken uit de regio, zoals eerder werd gesuggereerd door president Trump. De troepen zullen vanuit Irak de strijd tegen IS voortzetten, aldus minister van Defensie Mark Esper. De VS overwegen om nog enkele militairen in Syrië te houden om olievelden tegen IS te beschermen. Turkije heeft maandag opnieuw gedreigd het offensief voort te zetten als de Koerden zich niet voor dinsdag uit het noordoosten van Syrië terugtrekken.

'Koerdische strijders teruggetrokken uit Ras al-Ain'

De door de Koerden geleidde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zeggen zich te hebben teruggetrokken uit de Noord-Syrische grensstad Ras al-Ain. „We hebben geen strijders meer in die stad”, schrijft SDF zondag op zijn website.

Ras al-Ain is de eerste stad waaruit de Koerdische strijders zich terugtrekken. Afgelopen week hadden de SDF nog zo'n 30 procent van de stad in handen. Vrijdag werd nog de hele dag gevochten in en rond Ras al-Ain.

De terugtrekking is onderdeel van het staakt-het-vuren dat de VS hebben afgesproken met Turkije. Volgens die deal krijgt Erdogan zijn 'veilige zone' in het noorden van Syrië, in ruil voor een wapenstilstand van vijf dagen waarin de Koerden zich uit het gebied terugtrekken. De wapenstilstand eindigt dinsdagavond.

Lees ook: Met ‘veilige zone’ langs Turkse grens krijgt Erdogan precies wat hij wilde

Erdogan wil twaalf observatieposten bouwen in Noord-Syrië

Turkije wil twaalf uitkijkposten bouwen in de ‘veilige zone’ die het land hoopt te creëren in het noorden van Syrië. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vrijdag bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters.

De Turkse president wil de posten bouwen in een 450 kilometer lang grensgebied tussen de rivier de Eufraat, enkele tientallen kilometers ten westen van de plaats Kobani, en de grens met Irak. Uit dat gehele gebied moeten strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zich de komende vier dagen terugtrekken, aldus Erdogan, voordat het staakt-het-vuren is verlopen.

Donderdag kwamen Turkije en de Verenigde Staten tot een akkoord over een wapenstilstand. Het akkoord bepaalde dat de voornamelijk Koerdisch-Syrische strijders van de SDF zich zouden terugtrekken in ruil voor een vijf dagen durende opschorting van de Turkse militaire operatie. Volgens de Amerikanen stemde de SDF in met het akkoord, maar vrijdag was er nog geen teken van een Koerdisch-Syrische terugtrekking.

Volgens de Koerden strekt de afgesproken ‘veilige zone’ over een veel kleiner gebied van slechts zo’n 125 kilometer grens. Sommige strijders zeggen sowieso niet van plan te zijn zich terug te trekken uit het gebied op basis van door de Amerikanen uitonderhandeld akkoord. Zij voelen zich in de steek gelaten door de VS, die met hun vertrek uit het grensgebied de weg vrijmaakten voor een Turkse invasie.

Erdogan waarschuwde vrijdag dat als de SDF voor het verlopen van het staakt-het-vuren niet uit het gebied vertrokken is, Turkije zijn militaire operatie “met nog meer vastberadenheid” zal voortzetten.

VS Ambassadeur Hoekstra: Europa ook schuldig aan situatie Syrië

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra vindt dat Europa mede schuldig is aan de huidige situatie in Noord-Syrië. Dat heeft hij vrijdagavond in Nieuwsuur gezegd.

Hoekstra wilde geen antwoord geven op de vraag of hij Nederland specifiek verantwoordelijk houdt voor de chaos in Syrië. Hij noemde Nederland wel als voorbeeld van landen die eerder dan de Verenigde Staten zijn vertrokken en daarmee „een domino-effect” teweeg hebben gebracht. Eind 2018 eindigde de Nederlandse inzet in het noorden van Syrië, omdat dit zo was afgesproken met de internationale coalitie die daar tegen terreurgroep IS vocht.

Amerika's schuld

Eerder deze maand besloot de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse troepen uit het noorden van Syrië terug te trekken. Zij ondersteunden daar de Syrisch-Koerdische militie YPG. De VS hadden al eerder met terugtrekking gedreigd.

Kort na de terugtrekking viel Turkije het land binnen om de Koerdische strijders te verdrijven. Sinds de Turkse invasie wordt er hevig gevochten in het noorden. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn daarbij tot nu toe 72 burgerdoden gevallen.

Meerdere Europese landen zijn kritisch geweest op het besluit van de VS om te vertrekken. Hoekstra reageerde daar vrijdag gepikeerd op: “Zodra de Verenigde Staten iets doen wat onze Europese bondgenoten al hebben gedaan wordt het ineens Amerika's schuld dat er dingen gebeuren in het Midden-Oosten.”

Twitter avatar Nieuwsuur Nieuwsuur Een verhit gesprek met ambassadeur #Hoekstra. “Als Europa geen verantwoordelijkheid wil nemen en Amerika de schuld geeft, dan staat ze dat vrij”, zegt hij over de situatie in Noord-Syrië. “Europa is mede-verantwoordelijk.” #Nieuwsuur https://t.co/NrJKdQfXVb

Trump: Erdogan wil dat wapenstilstand Noordoost-Syrië werkt

Volgens de Amerikaanse president Trump wil de Turkse president Erdogan net als hij dat de afgesproken wapenstilstand in het noordoosten van Syrië werkt. Dat meldde Trump, nadat hij Erdogan telefonisch had gesproken, via Twitter. Eerder deze week sloten Turkije en de VS in Ankara een overeenkomst om de Turkse invasie in het noordoosten van Syrië vijf dagen op te schorten.

Eerder op vrijdag werd het Koerdische deel van Syrië echter opnieuw opgeschrikt door beschietingen. Volgens Trump zou Erdogan gezegd hebben dat het slechts om een „kleine scherpschutter en een mortiervuur" ging „die snel werden geëlimineerd". Trump stuurde Erdogan eerder deze week nog een brief waarin hij hem vroeg geen „dwaas" te zijn en de invasie in Syrië stop te zetten. De Turkse president zei vrijdag dat die brief niet aan „de diplomatieke en politieke mores" voldeed, maar dat Turkije zal reageren „als de tijd daar rijp voor is".

Trump zei verder dat hij van sommige Europese landen heeft begrepen dat zij IS-strijders die in Syrië worden vastgehouden, willen terughalen naar hun eigen land. „Dat is goed nieuws. We boeken vooruitgang", schreef Trump.

Just spoke to President @RTErdogan of Turkey. He told me there was minor sniper and mortar fire that was quickly eliminated. He very much wants the ceasefire, or pause, to work. Likewise, the Kurds want it, and the ultimate solution, to happen. Too bad there wasn’t.....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 18, 2019

Erdogan: Syrië-aanval gaat door als Koerden zich niet terugtrekken

Turkije zal de aanval in het noordoosten van Syrië weer voortzetten als de afspraken met de VS over een wapenstilstand worden geschonden. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vrijdag gezegd, meldt persbureau Reuters. Vrijdag werden een dag na het gesloten akkoord tussen Turkije en de VS over een wapenstilstand in Noordoost-Syrië toch beschietingen gemeld in de regio.

Erdogan refereerde ook een brief die Trump eerder aan de Turkse president stuurde. Daarin riep Trump Erdogan op „geen dwaas te zijn” en het offensief te beëindigen. Erdogan zegt de brief van Trump „niet te zullen vergeten". De brief voldeed volgens hem niet aan de politieke en diplomatieke mores. Volgens Erdogan zal Turkije pas reageren op de brief „als de tijd daar rijp voor is".

‘Staakt-het-vuren geschonden rond Ras al-Ain’

Een dag na het gesloten akkoord over een wapenstilstand in Noordoost-Syrië zijn er vrijdag rond de Syrische grensstad Ras al-Ain verschillende beschietingen gemeld. Verslaggevers van Reuters en AP hoorden vanuit de Turkse stad Ceylanpinar het geluid van machinegeweren. Het is onduidelijk of er daarbij slachtoffers zijn gevallen.

Bij de gevechten zijn zeker vijf doden gevallen door een Turkse luchtaanval op Syrisch grondgebied, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) vrijdagmiddag. Volgens SOHR, dat de burgeroorlog sinds de uitbraak in 2011 monitort, heerst in de rest van de regio relatieve rust sinds het staakt-het-vuren.

De wapenstilstand werd donderdag afgesproken door Turkije en de Verenigde Staten in de Turkse hoofdstad Ankara. In ruil voor een staakt-het-vuren van vijf dagen krijgt de Turkse president Erdogan zijn gewenste ‘veilige zone’ aan de andere kant van de Turkse grens. Het Syrische gebied komt hierdoor onder Turkse controle.

Volgens de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, die de Amerikaanse delegatie leidde, is er tijdens de onderhandelingen over een wapenstilstand meermaals contact geweest met de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), de groepering die overwegend uit Koerden bestaat en tot voor kort Noordoost-Syrië controleerde. De SDF zouden daarbij akkoord zijn gegaan met de terugtrekking van hun troepen en wapens uit de veilige zone, aldus Pence.

Het is echter onduidelijk hoever de SDF zich hebben teruggetrokken. SDF-commandant Mazloum Kobani vertelde de Koerdische omroep Ronahî TV donderdagavond laat dat zijn groep de wapenstilstand weliswaar zou accepteren, maar zei dat deze beperkt was tot de grensgebieden tussen Ras al-Ain en de stad Tal Abyad, dat ook aan de grens met Turkije ligt.

Trump stuurde Erdogan opmerkelijke brief: "Don't be a fool!"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan vlak voor de Turkse inval in Syrië een in het internationale diplomatieke verkeer een zeer opmerkelijke brief geschreven. „Wees geen dwaas. Wees geen stoere jongen”, waarschuwde hij Erdogan. „U wilt niet verantwoordelijk zijn voor de slachting van duizenden mensen en ik wil niet verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van de Turkse economie - en dat zal ik doen.”

The White House/Handout via Reuters

Trump schreef de brief op 9 oktober toen Turkije na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen op het punt stond Noord-Syrië binnen te vallen. Amerikaanse journalisten zijn verbijsterd over de brief, die het Witte Huis woensdagavond heeft vrijgegeven: „Ik dacht dat deze brief van Trump een grap was, maar het is echt”, zei CNN-presentator Jack Tapper. MSNBC geloofde in eerste instantie ook niet dat het om een daadwerkelijk verstuurde brief ging: „Hij was zo bizar dat we moesten checken bij het Witte Huis om ons ervan te verzekeren dat hij echt was.”

Het lijkt erop dat het Witte Huis de brief openbaar heeft gemaakt om aan te tonen dat Trump geen vrijbrief heeft gegeven aan Erdogan om Syrië binnen te vallen.

Syrische troepen bereiken Kobani

Het Syrische regeringsleger heeft de strategisch en symbolisch belangrijke stad Kobani in het noorden van Syrië bereikt, meldt persbureau AP. Net na zonsondergang trokken de regeringstroepen de stad binnen. Zij doen dat na een akkoord met de Koerdische SDF die bescherming wil tegen het oprukkende Turkse leger. Turkije heeft de controle over een enclave ten westen van Kobani en enkele kleinere gebieden ten oosten van de stad, nadat de VS zich heeft teruggetrokken uit het gebied.

Kobani is symbolisch belangrijk, omdat de Koerden en Amerikaanse troepen daar voor het eerst samenwerkten in de strijd tegen IS. Begin 2015 leed IS bij de slag om Kobani, die intensief werd gevolgd met camera's op de Turkse grens, zijn eerste grote nederlaag sinds de oprichting van het kalifaat. Nu de Amerikanen zijn vertrokken hebben de Koerden zich noodgedwongen tot het regime van president Bashar Al Assad moeten richten voor bescherming.

Twee mannelijke IS-strijders uit België ontsnapt in Syrië

Twee mannelijke IS-strijders uit België zijn ontsnapt uit een gevangenis in het noorden van Syrië. Dat heeft de topman van het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) woensdagmiddag bekendgemaakt in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken, zo melden Belgische media. Hun namen zijn niet bekendgemaakt.

OCAD-topman Paul Van Tigchelt acht het „weinig waarschijnlijk” dat de ontsnapte Syriëgangers erin slagen ongemerkt en ongecontroleerd terug te keren naar Europa. Maar het is „niet onmogelijk”, stelt hij.

Rook boven het Syrische dorp Ras al-Ain na luchtaanvallen. Foto Murad Sezer/Reuters

Eerder werd al bekend dat drie Belgische IS-vrouwen en hun zes kinderen het kamp Ain Issa hadden verlaten. Volgens Van Tigchelt bestaat dat kamp niet meer. „De vrouwen en hun kinderen hebben het kamp moeten verlaten, of ze dat nu wilden of niet.” In hetzelfde kamp zijn negen Franse vrouwen ontsnapt, meldde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian woensdag aan de Franse zender BFMTV. Voor zover bekend zaten in het kamp geen Nederlandse IS-strijders.

Erdogan aan Koerden: verlaat regio en operatie is ten einde

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft strijders van de Koerdische YPG opgeroepen „vanavond nog” hun wapens neer te leggen en de regio bij de Turks-Syrische grens te verlaten. Doen ze dat, dan komt er een einde aan de Turkse militaire operatie in het gebied, zegt Erdogan. Dat meldt persbureau Reuters woensdag.

Volgens Erdogan zou dit de snelste manier zijn om de militaire acties te beëindigen. Als de Koerden het gebied tussen de grensstad Manbij en de grens tussen Turkije en Syrië niet verlaten, is er volgens Erdogan „geen macht die [de inval, red.]” kan stoppen. Een andere uitkomst dan het creëren van een „bufferzone” in Noordoost-Syrië is voor Ankara onacceptabel, aldus Erdogan.

Met zijn uitspraken trotseert Erdogan een Amerikaanse oproep tot een staakt-het-vuren. Een zware Amerikaanse regeringsdelegatie, met onder anderen vicepresident Mike Pence en minister van Defensie Mike Pompeo is woensdag richting Turkije vertrokken voor overleg.

Syrische leger verovert Amerikaanse bases

Terwijl de Turkse invasie voortduurt, hebben militairen van het leger van de Syrische president Bashar al-Assad een aantal bases ingenomen in het noordoosten van het land. Volgens Russische staatsmedia waren op deze bases tot voor kort Amerikaanse militairen gelegerd.

Eerder sloten de Koerden in het grensgebied een akkoord met het leger van Assad, dat zich onder toeziend oog van Moskou richting het noorden verplaatst.

De Turkse president Erdogan begroet zijn supporters, kort voor een toespraak in het Turkse parlement. Foto EPA

Turkse staatsbank aangeklaagd door Amerikaanse justitie

De Turkse staatsbank Halkbank wordt door de Verenigde Staten strafrechtelijk vervolgd op verdenking van het ontduiken van Amerikaanse sancties tegen Iran. Dat meldt persbureau AP. Volgens justitie zou de bank voor miljarden dollars aan Iraanse olie- en gasinkomsten hebben weggesluisd en daarmee de sancties hebben ontdoken. Vorig jaar werd een bankier van Halkbank, Mehmet Hakan Atilla, al veroordeeld tot 32 maanden gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij het ontduiken van de sancties tegen Iran.

De aanklachten komen op een precair moment. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence reist woensdag samen met de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo naar de Turkse hoofdstad Ankara om te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Noordoost-Syrië. Volgens de bank zijn de aanklachten onderdeel van de eerder genomen sancties die de Amerikaanse president Donald Trump heeft opgelegd, vanwege de inval in Syrië.

Na de bekendmaking van de aanklacht, kreeg de Turkse aandelenbeurs een tik. Halkbank opende woensdag ruim 7 procent lager. Ook de Turkse lira zakte bijna 1 procent. Na de inval in Syrië noteerde de beurs afgelopen week al flinke verliezen.

Artsen zonder Grenzen trekt zich terug uit Noordoost-Syrië

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen schort haar werkzaamheden op in Noordoost-Syrië. De veiligheid van het personeel in de door Turkije belegerde regio kan niet meer worden gewaarborgd, schrijft de ngo dinsdag in een persbericht. De internationale medewerkers worden geëvacueerd.

„Deze moeilijke beslissing komt op een moment dat hulp aan burgers in deze regio hard nodig is”, staat in de verklaring. „De situatie verandert te snel en is daardoor erg onvoorspelbaar.”

Mercy Corps, een andere internationale hulporganisatie, kondigde maandag haar vertrek aan uit het noorden van Syrië.

Rusland zal gevechten tussen Turkse en Syrische troepen 'niet toestaan'

Rusland zal „niet toestaan” dat Turkse en Syrische regeringstroepen in het noorden van Syrië tegenover elkaar komen te staan. Dat heeft de Russische gezant in Syrië, Aleksandr Lavrentjev, dinsdag volgens internationale persbureaus gezegd. De strijdkrachten van president Assad rukken sinds zondag op naar het grensgebied met Turkije, dat vorige week is binnengevallen door Turkse militairen.

Eventuele confrontaties tussen Turkije en Syrië zijn volgens Lavrentjev „in niemands belang”. „Dat soort gevechten zou ook onacceptabel zijn. Daarom zullen wij er uiteraard voor zorgen dat het niet zo ver zal komen", aldus de gezant vanuit Abu Dhabi, waar hij op staatsbezoek met president Poetin. Lavrentjev ontkende ook dat Rusland de Turkse president Erdogan toestemming heeft gegeven voor diens invasie. „We hebben altijd gevonden dat iedere militaire operatie in Syrië ontoelaatbaar is.”

Nu de Verenigde Staten steeds meer op weg lijken Syrië te verlaten, is Rusland de belangrijkste geopolitieke speler in de al acht jaar durende burgeroorlog. Moskou heeft sterke banden met Assad, wiens troepen sinds 2015 kunnen rekenen op sterke Russische steun. Tegelijk is ook de Russisch-Turkse relatie weer hersteld van de dip die ontstond nadat de Turken in 2015 een Russische straaljager hadden neergeschoten.

Militaire voertuigen getooid met Syrische en Russische vlaggen dinsdag in de buurt van de Noord-Syrische stad Manbij. Foto Omar Sanadiki/Reuters

Turkije negeert Amerikaanse sancties en bombardeert Syrische grensstad

Het Turkse leger heeft dinsdagochtend zware luchtaanvallen uitgevoerd op de Syrische grensstad Ras al-Ain. Dat melden verslaggevers van persbureau Reuters. De nieuwe sancties van de Verenigde Staten moesten voorkomen dat Turkije de inval op Noordoost-Syrië doorzet, maar hebben vooralsnog weinig effect. Ras al-Ain is van strategische belang en maakt onderdeel uit van het gebied dat de Turken hebben aangewezen als beoogde bufferzone tussen Turkije en Syrië.

Ondertussen gaat de strijd ook op de grond verder. Koerdische strijders, die twee dagen geleden noodgedwongen een samenwerking zijn aangegaan met strijdkrachten van de Syrische president Assad, zouden volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zowel Ras al-Ain als het nabijgelegen Tell Halaf hebben heroverd door gebruik te maken van tunnels. Zo kunnen voortdurend nieuwe manschappen worden aangevoerd.

Een derde grensstad aan het front is Manbij. Deze stad werd samen eerder aangewezen door de Turkse president Erdogan als belangrijk doelwit om te veroveren. Erdogan wil uiteindelijk miljoenen Syrische vluchtelingen, overwegend afkomstig uit andere delen van het door oorlog verscheurde land, terug laten keren in zijn beoogde bufferzone. Die loopt vanaf Manbij in noordoostelijke richting tot aan de Turkse grens met Irak. Volgens Erdogan is inmiddels duizend vierkante kilometer Syrisch grondgebied heeft veroverd, zo zei hij dinsdagochtend bij een bijeenkomst in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe.

Door de Turkse inval zijn volgens de VN zeker 160.000 mensen in het gebied op de vlucht geslagen, veelal richting het zuiden. De leiders van de Koerdische autonome regio zeggen dat de humanitaire omstandigheden met de dag slechter worden sinds Turkije vorige week met de invasie begon.

Volkswagen stelt plannen voor Turkse fabriek uit om inval

Volkswagen heeft plannen voor de bouw van een nieuwe fabriek in Turkije voorlopig uitgesteld vanwege de de Turkse inval in Noord-Syrië. Het automerk uit Wolfsburg wilde voor 1,3 miljard euro een fabriek bouwen waar 300.000 auto's gemaakt kunnen worden. Het project zou 5.000 banen opleveren.

Een definitief besluit over de fabriek wil Volkswagen nog niet nemen, melden verschillende financiële media. „We houden de situatie nauwgezet in de gaten en zijn bezorgd over de ontwikkelingen", laat een woordvoerder aan onder meer Reuters en Bloomberg weten na berichtgeving van de Duitse krant Handelsblatt.

Volkswagen AG is de grootste autobouwer ter wereld, en is eigenaar van verschillende automerken. De onderneming telt momenteel 122 fabrieken. In Turkije wilde het bedrijf twee sedans maken: de Volkswagen Passat en de Skoda Superb. Nu kiest de autogigant ervoor om de situatie aan te zien en voorlopig het definitieve besluit over de bouw uit te stellen. Met name als er burgerdoden vallen, kan Volkswagen op de plannen terugkomen, aldus Handelsblatt.

De deelstaat Nedersaksen, waar Wolfsburg gelegen is, is aandeelhouder van Volkswagen AG.

Een Volkswagen-dealer in Istanbul. Foto Nicole Tung/Bloomberg

Blok belt met Turkse ambtsgenoot

Turkije moet de operatie in het noordoosten van Syrië stoppen. Dat heeft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) maandagavond gezegd tegen zijn Turkse ambtsgenoot Mevlüt Cavusoglu in een telefoongesprek.

Blok maakte duidelijk dat Nederland de Turkse aanval veroordeelt, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De minister benadrukte de noodzaak om de kampen met IS-strijders te bewaken. Hij vroeg Cavusoglu humanitaire nood in het gebied aan te pakken.

Tijdens de Raad van de Europese Unie stelde de minister voor bewijsmateriaal te verzamelen van mogelijke mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden in het gebied. Die taak zou komen te liggen bij de internationale bewijzenbank voor Syrië, die in 2016 werd opgericht met een resolutie bij de Verenigde Naties.

Trump stelt sancties in tegen drie Turkse ministers

De Verenigde Staten hebben nieuwe sancties opgelegd aan Turkije vanwege de inval in Noord-Syrië. De tegoeden van onder anderen de Turkse ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en Energie zijn bevroren en er mag met hen geen zaken meer gedaan worden, maakte het ministerie van Financiën in de nacht van maandag op dinsdag bekend.

„De Verenigde Staten houden de Turkse regering verantwoordelijk voor het toegenomen geweld van de Turkse troepen, het in gevaar brengen van onschuldige burgers en het destabiliseren van de regio", zei minister Steven Mnuchin in een verklaring over de sancties. De Turken ondermijnen de strijd tegen terreurgroep IS, schrijft hij.

Drie Democratische senatoren, onder wie hun voorman Chuck Schumer, stellen dat Trump zelf heeft „bijgedragen aan de chaos en de ravage die Turkije veroorzaakt” met zijn besluit tot terugtrekking. Volgens Schumer, Bob Menendez en Jack Reed zijn de sancties „goed en terecht”, maar zal Trump moeten terugkomen op zijn besluit om de Amerikaanse militairen uit Noord-Syrië te halen.

Telefoongesprek met Erdogan

President Trump kondigde eerder maandag al aan dat de tarieven op staalimporten uit Turkije weer worden verhoogd tot 50 procent, terwijl de stekker uit een handelsdeal van 100 miljard dollar wordt getrokken. Daarbij herhaalde Trump dat hij „snel de Turkse economie zou vernietigen als de Turkse leiders doorgaan op dit gevaarlijke en vernietigende pad”.

Volgens de Amerikaanse vice-president Mike Pence heeft Trump in een direct telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aangedrongen op een staakt-het-vuren in Syrië. Erdogan zou op zijn beurt hebben beloofd de stad Kobani met rust te laten. Eerder op de dag had Erdogan juist gezegd dat hij Kobani wilde veroveren. Het Syrische regeringsleger trekt nu op richting die stad in het noordoosten van Syrië, na hun akkoord met de Koerden.

Trump verhoogt importtarieven staal Turkije

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd de importtarieven op staal uit Turkije te verhogen tot 50 procent. Dat heeft hij maandagavond via Twitter laten weten. Ook schrijft hij binnenkort sancties op te leggen aan leden van de Turkse regering „en anderen” die hebben bijgedragen aan de Turkse inval in Noordoost-Syrië. Verder schrijft Trump dat de Verenigde Staten onmiddellijk stoppen met de onderhandelingen over een handelsakkoord met Turkije.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Statement from President Donald J. Trump Regarding Turkey’s Actions in Northeast Syria https://t.co/ZCQC7nzmME

Trump blijft bij zijn beslissing om Amerikaanse militairen terug te trekken uit Noordoost-Syrië, schrijft hij. Een kleine groep militairen blijft echter gestationeerd op de Amerikaanse legerbasis Al-Tanf in het zuiden van Syrië. Ook heeft hij de troepen die zich hebben teruggetrokken uit Syrië opgedragen in de regio te blijven om „de situatie in de gaten te houden” en een „herhaling van 2014 te voorkomen”.

Turkije verwerpt oproep EU om wapenhandel te stoppen

Turkije heeft de oproep van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken om de wapenhandel met Turkije op te schorten veroordeeld en verworpen. Ankara liet in een verklaring weten de samenwerking met de Europese Unie op bepaalde gebieden serieus te onderzoeken vanwege haar „onwettige en bevooroordeelde” houding.

Het land noemt de inval in Syrië „zelfverdediging” tegen terroristen aan de grens. Turkije beschuldigt de EU ervan terroristische entiteiten te beschermen.

Verder liet de secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres maandag weten dat door de Turkse inval zeker 160.000 mensen op de vlucht zijn geslagen. Ook zegt hij dat „veel burgers om het leven zijn gekomen”. Hij laat weten „zeer bezorgd” te zijn over de inval en roept de strijdende partijen op om tot een vreedzame oplossing te komen.

Europese buitenlandministers: stop wapenhandel met Turkije

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken roepen alle lidstaten op de wapenhandel met Turkije op te schorten, als reactie op de Turkse invasie van Noord-Syrië. Onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk staakten eerder de levering van wapens en munitie aan Ankara.

Tot een algeheel EU-embargo op de verkoop van wapens aan Turkije komt het niet. Toch schaarden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken zich achter het voorstel van de Luxemburgse minister Jean Asselborn. In een gemeenschappelijke verklaring wordt de militaire operatie tegen de Koerden streng veroordeeld. De ministers spreken van een „invasie”, die „niet valt te rechtvaardigen”.

In 2018 verkochten EU-lidstaten gezamenlijk voor 45 miljoen euro aan wapens en munitie aan Turkije. Italië heeft het meeste verkocht, gevolgd door Spanje, Groot-Brittannië en Duitsland.

Sinds afgelopen weekend zijn de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen in Luxemburg om een Europese reactie te bespreken op de Turkse inval. Er wordt onder meer gesproken over economische sancties tegen Ankara.

Behoudens deze veroordeling heeft de EU relatief weinig mogelijkheden om Turkije te bewegen de inval te stoppen. Als reactie op de afkeurende houding in Brussel dreigde de Turkse president Erdogan met het openzetten van de grenzen voor vluchtelingen.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Di Maio (tweede links) spreekt met Europees Buitenland-chef Federica Mogherini. Foto AP/Virginia Mayo

Syrische leger trekt naar het noorden van Syrië

Het Syrische leger is de noordoostelijke plaats Tell Tamer binnengetrokken, melden staatsmedia. Tell Tamer ligt aan de strategisch belangrijke snelweg M4. Op ongeveer 35 kilometer van de plaats ligt Ras al-Ain, dat is aangevallen door Turkse strijdkrachten.

Ook zouden de Syrische troepen onderweg zijn naar Kobani, bij de Turkse grens. De Turkse president Erdogan zei maandag tegen persbureau Reuters dat hij geen problemen verwacht in Kobani. Tevens zei hij dat de Russische president Poetin, de belangrijkste bondgenoot van de Syrische leider Assad, een „positieve benadering” had getoond.

Op onderstaande kaart is de opmars van de Syrische troepen naar het noorden van Syrië te zien:

Blok: Nederland haalt IS-strijders niet terug uit Syrië

Nederland gaat geen IS-strijders ophalen uit Syrië. Dat heeft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) maandagochtend gezegd in Luxemburg. De minister is daar voor een belangrijk Europees overleg over de situatie in Turkije en Syrië.

Nederland hanteert het beleid dat niemand wordt opgehaald uit kampen in Noord-Syrië. De nieuwe ontwikkelingen in dat gebied vindt Blok geen reden om dit beleid te wijzigen.

Blok zei ook dat er volgens „zijn informatie” geen Nederlandse IS-strijders zijn ontsnapt uit de kampen. Verder zei de minister dat hij zich zorgen maakt over de „hele ontwikkeling in het gebied”.

Blok hoopt met zijn 27 EU-collega’s gezamenlijk af te spreken „een signaal” af te geven. Over wat dat signaal precies moet worden, zegt de minister: „Ik sluit niks uit.” Mogelijk komen er sancties of een Europees wapenembargo. Nederland is al gestopt met wapenleveranties, net zoals andere Europese landen, waaronder Duitsland en Frankrijk.

Lees ook: D66, CU: terughalen IS’ers serieus bekijken

Akkoord: regeringsleger terug naar grensplaats Kobani

De Koerden van de SDF hebben een akkoord bereikt met de Syrische regering en Rusland om het Syrisch regeringsleger te laten terugkeren naar Koerdisch gebied. Zo hopen de Koerden de woensdag begonnen Turkse invasie tot stilstand te brengen.

Het Syrische leger keert terug naar de grensplaats Kobani, die momenteel wordt bedreigd door pro-Turkse milities. In Manbij wapperde zondagavond al opnieuw de Syrische vlag, zo deelde een Syrisch generaal mee op de staatstelevisie. Ook Qamishli, de grootste stad in Koerdisch gebied, kwam ter sprake. Daar heeft het Syrisch regeringsleger altijd een aanwezigheid behouden.

Over een deal met de Koerden is al sprake sinds president Trump eind vorig jaar het vertrek van de Amerikaanse troepen aankondigde. Maar de onderhandelingen draaiden uit op niets. Nu is de SDF met de rug tegen de muur akkoord gegaan met een terugkeer van het regime, wellicht zonder concessies van Damascus.

Lees ook: Syrië mengt zich in de strijd na akkoord met de Koerden

De Amerikaanse reacties op de ontwikkelingen in het weekend

President Trump laat alle Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië terugtrekken. Dat heeft minister van Defensie Mark Esper zondag bekendgemaakt. Om hoeveel militairen het gaat, is niet duidelijk. Een meerderheid van de Amerikaanse troepen in Syrië is in het noorden van het land gelegerd. Trump zelf twitterde zondag: „Heel verstandig om voor de verandering eens niet verzeild te raken in de hevige gevechten rond de Turkse grens.”

Zondag meldde Trump ook per tweet dat hij met congresleden van beide partijen sancties tegen Turkije bespreekt. Vrijdag zei minister van Financiën Steven Mnuchin al dat de Amerikaanse regering bereid is sancties op te leggen die „de Turkse economie zullen verlammen”.

Terwijl Trump het terugtrekken van militairen uit Noord-Syrië verdedigt als het beëindigen van Amerika’s „eindeloze oorlogen”, heeft de regering vrijdag bekendgemaakt dat zij drieduizend soldaten naar Saoedi-Arabië stuurt om de olieproductie van dat land te beschermen tegen Iraanse aanvallen. Vorige maand werden de grootste olie-installatie en een belangrijk olieveld van Saoedi-Arabië gebombardeerd door drones en raketten. Trump zei vrijdag dat Saoedi-Arabië heeft ingestemd „te betalen voor alles wat wij doen”.

Ministerie: „voor zover bekend” geen Nederlanders in kamp Ain Issa

In het kamp Ain Issa, waar zondag naar verluidt bijna achthonderd vrouwen en kinderen van IS-strijders zijn ontsnapt, zaten volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken „voor zover bekend” geen Nederlandse strijders. Dat meldt persbureau ANP.

Vooral buitenlandse vrouwen en kinderen zijn ontsnapt na bombardementen van het Turkse leger, aldus lokale Koerdische autoriteiten. Momenteel zouden er 15 Nederlandse mannen, 35 Nederlandse vrouwen en 90 kinderen met een of twee Nederlandse ouders, in de Syrische kampen zitten, schrijft ANP op basis van inlichtingendienst AIVD.

In Al-Roj, het kleinste van de drie kampen waar IS’ers gevangen worden gehouden, heerst grote angst dat de Koerdische bewakers vertrekken. In een interview met NRC zegt een gevangen Nederlandse IS-vrouw dat Turkse overname van het kamp „het ideale plaatje” zou zijn, en dat de vrouwen dan „op een veilige manier naar een Nederlands consulaat in Turkije worden gebracht”.

„Maar dat is de realiteit niet. Dit gebied gaat veroverd worden met een strijd, een bloedige strijd, en wij zitten er middenin.”

Lees het interview met de gevangen Nederlands IS-vrouw: ‘Nederland, haal onze kinderen alsjeblieft op’

'Koerden sluiten deal met Syrisch leger'

De Koerden in het noordoosten van Syrië hebben aangekondigd dat zij met het Syrische leger een akkoord hebben bereikt over de inzet van militairen nabij de Turkse grens. Dat schrijft persbureau AFP. De overeenkomst is bereikt om „de Turkse agressie tegen te gaan en te voorkomen dat deze voortduurt”, zo zou de Koerdische regionale regering op Facebook hebben geschreven.

Of Syrië na dit akkoord troepen naar de grens heeft gestuurd of dat het land dit al eerder had besloten, is niet bekend. Wat er verder afgesproken is, is evenmin bekend.

De SDF, die voornamelijk bestaat uit Koerden, en de Syrische regering willen het Turkse leger verdrijven uit het noordoosten van Syrië. Vijf dagen geleden viel Turkije het land binnen.

'Syrië stuurt leger naar Noord-Syrië'

Het Syrische leger is naar het noorden van het land gestuurd om „de Turkse agressie tegen te gaan” en het Turkse leger daar terug te dringen. Persbureau Reuters bericht dit op basis van Syrische staatsmedia. Het is onduidelijk waar de Syrische troepen precies naartoe worden gestuurd.

Sinds woensdag is Turkije een militair offensief begonnen in het noorden van Syrië om daar, gesteund door Syrische milities, de Koerdische milities te verdrijven. In een aantal grenssteden is de strijd intens.

De Turkse president Erdogan wil in het noordoosten van Syrië een bufferzone instellen, om daar twee miljoen Syrische vluchtelingen te vestigen, van de 3,6 miljoen vluchtelingen die nu nog in Turkije verblijven.

In deze regio werden door Koerdische milities veel gevangengenomen IS-strijders bewaakt. De vrees is dat die nu vrij kunnen komen. Eerder zondag waren er berichten dat ruim 700 ontheemde Syriërs en familieleden van IS-strijders (vluchtelingen)kampen waren ontvlucht. Erdogan noemde die berichten „desinformatie”.

In navolging van Merkel riep de Franse president Emmanuel Macron Erdogan op direct te stoppen met het militair offensief.

Rode Kruis opent gironummer voor Syrië

Het Rode Kruis heeft giro 7244 geopend om geld in te zamelen voor mensen die op de vlucht zijn in het noordoosten van Syrië. Er zijn naar schatting tienduizenden mensen op de vlucht, zo schrijft de hulporganisatie. Velen zijn gevlucht naar Hasakah, maar die stad dreigt zonder water te komen te zitten. De belangrijkste watervoorziening is geraakt, maar waardoor is onbekend.

In Hasakah deelt het Rode Kruis voedsel, water, matrassen en dekens uit aan meer dan vijfhonderd families. Zij zijn tijdelijk opgevangen in scholen. Door de jarenlange strijd zijn de voorzieningen voor water en elektriciteit in het noordoosten van Syrië beperkt, aldus het Rode Kruis. In het gebied waar nu gevochten wordt wonen 300.000 mensen.

In 2018 opende het Rode Kruis ook een gironummer voor Syrië. Er werd toen geld ingezameld om Syriërs te helpen terug te keren naar hun woonplaats.

Het offensief in beeld

Het offensief heeft al zeker aan dertig burgers het leven gekost. Door Turkije gesteunde Syrische milities rennen zwaarbewapend door grensdorp Yabisa.
Foto Khalil Ashawi/Reuters
Zichtbaar vanaf de Turkse stad Ceylanpinar: de rookpluimen vanuit de Noord-Syrische stad Ras al-Ain. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben zondag delen van de grensstad terugveroverd op Turkije, nadat Turkse militairen gesteund door Syrische milities de strategisch gelegen stad afgelopen zaterdag hadden ingenomen.
Foto Ozan Kose/AFP
Syrische milities, gesteund door Turkije, vechten mee in Noord-Syrië tegen de Koerden.
Foto Khalil Ashawi/Reuters
Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen nadat Turkije het offensief in Noord-Syrië tegen de Koerden is begonnen.
Foto Khalil Ashawi/Reuters
Het woensdag begonnen offensief, gericht tegen de Koerden, begon met luchtaanvallen en artillerievuur op de grenssteden Ras al-Ain, Tell Abyad, Qamishli en Ain Issa. Daarna volgde een grondoffensief van Turkse militairen en Syrische milities die worden gesteund door Turkije. Op de foto: door Turkije gesteunde milities in een zwaarbewapende pick-uptruck vlakbij Tell Abyad.
Foto Bulent Kilic/AFP
Lees ook: Midden-Oostencolumnist Carolien Roelants: Ik garandeer u dat het nog vele jaren oorlog is in Syrië

Merkel tegen Erdogan: stop direct met militair offensief

Turkije moet „direct” stoppen met het militair offensief in Noord-Syrië. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zondagmiddag in een telefoongesprek met Erdogan gezegd.

Tijdens het telefoongesprek, dat volgens een woordvoerder van Merkel op verzoek van Erdogan plaatsvond, heeft Merkel er nadrukkelijk op aangedrongen dat Turkije stopt met de operatie tegen de Koerden in Noord-Syrië. Het Turkse offensief was het belangrijkste onderwerp van het telefoongesprek. Merkel waarschuwde dat het offensief kan leiden tot „grotere instabiliteit in de regio en de heropleving van terreurorganisatie IS”.

Duitsland heeft net als Frankrijk de verkoop van wapens aan Ankara opgeschort, uit vrees dat de wapens ingezet worden in de strijd tegen de Koerden. Volgens Heiko Maas, de minister van Buitenlandse Zaken, worden er voorlopig geen nieuwe vergunningen voor wapenexport verstrekt.

'Trump verplaatst Amerikaanse troepen naar het zuiden'

De Amerikaanse president Trump heeft de Amerikaanse militairen in het noordoosten van Syrië zondag opgedragen om zich te verplaatsen naar het zuiden, zodat ze niet betrokken raken bij de gevechten tussen Turkse militairen en de voornamelijk Koerdische SDF. Dat zegt een chef van het Amerikaanse ministerie van Defensie tegen persbureau AP.

De VS vreesden dat de Amerikaanse militairen geïsoleerd zouden raken door de oprukkende Turkse militairen. En dat daardoor het gevaar zou toenemen om betrokken te raken bij de gevechten.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een Amerikaanse legerpost nabij Kobani al beschoten door het Turkse leger met artillerie. De Amerikanen evacueerden de militairen en er vielen geen gewonden. Maar de VS waarschuwden Turkije zo'n fout niet nog een keer te maken, omdat dit zou kunnen leiden tot vergeldingsacties.

Erdogan: Turkse troepen zullen oprukken tot 35 kilometer binnen Syrisch grondgebied

President Recep Tayyip Erdogan heeft zondag gezegd dat de Turkse troepen zo'n 30 tot 35 kilometer binnen het Syrische grondgebied zullen oprukken. Dat meldt persbureau Reuters. Erdogan zegt dat Turkije de Ras al-Ain heeft veroverd, terwijl het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat er nog hevig gevochten wordt en de Koerdische SDF delen van de stad weer heeft terugveroverd.

Verder zei Erdogan tijdens een persconferentie in Istanbul dat de militairen onder leiding van Turkije grensstad Tell Abyad ook hebben belegerd. Bij de gevechten daar zouden twee Turkse soldaten zijn omgekomen en zestien leden van een door Turkije gesteunde Syrische militie.

'SDF verovert delen van Ras al-Ain terug op Turkije'

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben delen van de grensstad Ras al-Ain terugveroverd op Turkije, nadat Turkse militairen gesteund door Syrische milities de strategisch gelegen stad afgelopen zaterdag hadden ingenomen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag. Er zou nog hevig gevochten worden.

Het Turkse ministerie van Defensie zei zondag dat er in totaal 480 Koerdische militanten „geneutraliseerd” zijn sinds het begin van de operatie. De SDF zegt zelf dat er 76 van zijn strijders zijn omgekomen. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten noemt een aantal van 104 SDF-strijders. Ook zouden 76 door Turkije gesteunde militairen zijn gedood en 52 burgers. In Turkije zijn daarnaast nog eens achttien burgers gedood bij bombardementen op een Turkse grensstad.

De Syrische grensstad Ras al-Ain wordt getroffen door Turkse bombardementen. Foto Erdem Sahin/EPA

'Syrisch kamp Ain Issa veroverd door Turkije'

Het Syrische kamp Ain Issa is zondagmiddag veroverd door Turkse militairen en door Turkije gesteunde Syrische milities. Een groot deel van de 12.000 mensen die er woonden, voornamelijk ontheemde Syriërs maar ook familieleden van IS-strijders, is het kamp ontvlucht. Dat melden bronnen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die het kamp bewaakten, en mensenrechtenorganisaties aan The Washington Post en The New York Times.

An SDF commander has confirmed to me that the Ain Issa camp has fallen and all the detainees (a population of thousands that includes ISIS supporters, ISIS relatives and civilians) have fled. “An unbelievable mess,” the commander said. Latest message: pic.twitter.com/yDehTSKkux

— Rukmini Callimachi (@rcallimachi) October 13, 2019

Ain Issa displacement camp now under control of Turkish-backed forces, aid groups say. Annexe of 950 foreign women & children is totally empty. Unclear if evacuated or fled. As staff pulled out, women attacked camp administration offices, desperate to take their ID cards back.

— Louisa Loveluck (@leloveluck) October 13, 2019

'Honderden IS-aanhangers ontsnapt uit Syrisch kamp'

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zeggen dat er zondag 785 aanhangers van Islamitische Staat (IS) zijn ontsnapt uit het kamp in de Syrische grensstad Ain Issa. Dat meldt persbureau Reuters. Turkse militairen en door Turkije gesteunde Syrische milities voeren zondag aanvallen uit op Ain Issa.

Ondertussen zou een groep mensen in het kamp volgens persbureau Reuters de bewakers hebben aangevallen en de poorten hebben geopend. Ain Issa is een kamp waar zo'n twaalfduizend mensen wonen, vooral Syrische ontheemden. Maar ook bijna duizend vrouwen en kinderen van IS-strijders. Er zitten relatief weinig buitenlandse IS-aanhangers: ongeveer tweehonderd.

De vraag is wat er nu met hen gaat gebeuren. Gevreesd wordt dat het Turkse offensief in Syrië kan leiden tot een opleving van IS. Ook reizen sommige Syriëgangers mogelijk terug naar Europa. De Verenigde Staten hebben de Europese Unie meerdere keren gevraagd om de kalifaatgangers terug te halen en in eigen land te berechten, maar de meeste EU-lidstaten zijn niet op dat verzoek ingegaan. Nog altijd worstelen veel landen, waaronder Nederland, met de vraag wat er met uitreizigers gedaan moet worden.

De SDF waarschuwen al langer dat zij door het Turkse offensief niet genoeg mankracht hebben om de kampen te bewaken. In plaats van zevenhonderd kampbewakers zouden er nu maar zo'n zestig tot zeventig bewakers aanwezig zijn. Dat terwijl het kamp eigenlijk 1.500 bewakers nodig heeft, zegt de SDF. Veel mensen zouden door de gebrekkige bewaking zijn ontsnapt en op de vlucht zijn geslagen.

'100 mensen ontsnapt uit Syrisch kamp met familie IS-strijders'

Zo'n honderd mensen - onder meer familieleden van strijders van Islamtische Staat (IS) - zijn ontsnapt uit een kamp in de Syrische grensstad Ain Issa dat wordt bewaakt door de voornamelijk door Koerden gedomineerde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in Noordoost-Syrië. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Aanleiding is dat de bewaking van het kamp door de Koerden verslapt, omdat de gevechten met Turkse militairen en door Turkije gesteunde Syrische milities steeds dichterbij komen. Er zou een toestand van „anarchie” heersen in het kamp, zegt Rami Abdulrahman tegen persbureau Reuters.

Lees ook: Zorgen over Syrische IS-kampen nemen toe na inval Turkije

Wat weten we over de Turkse invasie in Syrië:

Turkije begon woensdag met een militaire operatie in Noordoost-Syrië, het gebied dat in handen is van de voornamelijk door Koerden gedomineerde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Het offensief, gericht tegen de Koerden, begon met luchtaanvallen en artillerievuur op de grenssteden Ras al-Ayn, Tell Abyad, Qamishli en Ain Issa. Daarna volgde een grondoffensief van Turkse militairen en Syrische milities die worden gesteund door Turkije. Zaterdag zouden zij de strategisch gelegen stad Ras al-Ain langs de Turks-Syrische grens hebben veroverd. Zondag heeft Turkije grote delen de Syrische stad Suluk ingenomen, nabij Tell Abyad.

Volgens het het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn er inmiddels 74 Koerdische strijders om het leven gekomen. Ook zouden 49 leden van de door Turkije gesteunde Syrische milities zijn gedood. Het aantal burgerdoden ligt op dertig. Volgens het Turkse ministerie van Defensie zijn al vierhonderd Koerdische strijders gesneuveld. Daarnaast zouden in Turkse grensdorpjes 18 burgers zijn omgekomen. Er wordt ook zwaar gevochten in de Syrische grensstad Tell Abyad. Volgens de Verenigde Naties zijn al meer dan 130.000 mensen op de vlucht geslagen vanwege de gevechten.

De VS dreigen sancties op te leggen aan Turkije als het land niet stopt met de invasie. Ook de Arabische Liga, die bestaat uit 22 Arabische landen, en de EU, Rusland, de NAVO en de VN hebben de aanval veroordeeld. Duitsland en Frankrijk, NAVO-bondgenoten van Turkije, hebben de wapenexporten naar het land stopgezet. De Turkse inval van Syrië volgt op het besluit van de Amerikaans president Trump om militairen langs de Syrisch-Turkse grens terug te trekken. De Turkse president Erdogan zegt in het noordoosten van Syrië een bufferzone te willen creëren, waar hij twee miljoen Syrische vluchtelingen wil vestigen, van de 3,6 miljoen vluchtelingen die nu nog in Turkije verblijven.

De vrees is groot dat met het wegvallen van de SDF in het gebied een heropleving van Islamitische Staat kan ontstaan. Daar zijn nog veel aanhangers van IS, bovendien zitten er duizenden IS-strijders en hun familie gevangen. De kampen en gevangenissen waar zij vastzitten worden bewaakt door de SDF, de voormalige bondgenoot van de VS in de strijd tegen IS. Maar nu zij door Turkije zijn aangevallen, kan de SDF die bewaking niet meer garanderen. Deze zondag zouden de gevechten het kamp bij Ain Issa met ontheemden en IS-families steeds dichterbij naderen. Volgens de Koerden zijn sommige IS-families er al in geslaagd om te ontsnappen. Eerder meldden de SDF al dat vijf jihadisten waren ontsnapt uit een kamp nabij Qamishli.

Lees ook dit stuk van onze correspondent over: Acht jaar westerse chaos in Syrië

Welkom in dit blog

Het is dag vijf van de Turkse invasie in Noordoost-Syrië. In dit blog houden we het laatste nieuws bij over internationale reacties, de gevechten en ontwikkelingen in het gebied.

Correspondent Toon Beemsterboer maakte een reportage bij de Turks-Syrische grens. Lees ook: Winkels zijn open, tot granaten vallen