Exitpolls: onafhankelijke professor Saied wint Tunesische presidentsverkiezingen

Saied, die zich als anti-establisment positioneerde, lijkt met overmacht van de omstreden mediamagnaat Nabil Karoui te winnen.

Presidentskandidaat Kais Saied (midden) bracht zondag zijn stem uit in de hoofdstad Tunis.
Presidentskandidaat Kais Saied (midden) bracht zondag zijn stem uit in de hoofdstad Tunis. Foto Fethi Belaid/AFP

De onafhankelijke Kais Saied (61), een professor in de rechten, heeft de presidentsverkiezingen in Tunesië gewonnen, afgaande op twee exitpolls. Volgens de peilingen verslaat Saied met ruime cijfers zijn tegenkandidaat, de omstreden mediamagnaat Nabil Karoui. Beide presidentskandidaten presenteerden zich tijdens de verkiezingen als anti-establisment.

Volgens de eerste exitpoll van Emrhod krijgt Saied ruim 72 procent van de stemmen. Een tweede exitpoll van Sigma voorspelt een winst met 76,9 procent van de stemmen, meldt persbureau Reuters.

Karoui kwam afgelopen woensdagavond pas uit de gevangenis vrij. Sinds eind augustus zat de mediamagnaat op verdenking van witwassen en fraude. Desondanks wist hij begin deze maand, in de eerste stemronde van de presidentsverkiezingen, genoeg stemmen te krijgen om door te mogen voor de tweede ronde, samen met Saied.

Vorige week zondag waren er parlementsverkiezingen in Tunesië. De gematigde islamistische partij Ennahda werd de grootste, de partij van Karoui werd de op-één-na-grootste. Teleurgesteld in het achterblijven van welvaart voor velen, wendden Tunesiërs zich af van de gevestigde partijen, waardoor het Tunesische politieke speelveld verder verdeeld raakte.

Lees ook het interview met socioloog Intissar Kherigi: ‘Ik geloof niet dat de Tunesiërs de democratie verworpen hebben’