Boksster Nouchka Fontijn loopt wereldtitel mis na protest

De Nederlandse boksster Nouchka Fontijn dacht haar eerste wereldtitel te winnen, maar kreeg zilver na protest van haar tegenstander.

Nouchka Fontijn in het blauw in actie tijdens een eerdere wedstrijd in 2015 in Bakoe.
Nouchka Fontijn in het blauw in actie tijdens een eerdere wedstrijd in 2015 in Bakoe. Foto Zurab Kurtsikidze/EPA

Boksster Nouchka Fontijn is zondag in de Russische stad Oelan-Oede de wereldtitel misgelopen na protest van haar tegenstander. Fontijn stond klaar om gehuldigd te worden als wereldkampioen in de klasse tot 75 kilogram, maar de 31-jarige Schiedamse moest uiteindelijk genoegen nemen met de zilveren plak. Het goud ging naar haar tegenstander Lauren Louise Price uit Wales, nadat het door haar en haar team gemaakte protest tegen de uitslag werd toegekend.

Fontijn had aanvankelijk de wedstrijd op punten gewonnen: 3-2 in haar voordeel. Maar er gelden nieuwe regels bij het boksen waarbij het mogelijk is na afloop protest tegen de uitslag aan te tekenen. Het is dan aan een nieuwe jury om een van de boksrondes opnieuw te jureren. En bij deze wedstrijd om de wereldtitel tussen Fontijn en Price viel het nieuwe juryoordeel over de tweede ronde uit in het voordeel van Price. Tegen die nieuwe uitslag in beroep gaan is niet mogelijk.

Fontijn was naar eigen zeggen zo aangedaan, dat ze niet verscheen op de huldiging en weigerde de zilveren plak in ontvangst te nemen. „Ik kon het niet meer opbrengen om naar de ceremonie te gaan”, zei Fontijn in een reactie via de Nederlandse Boksbond, zo tekende persbureau ANP op. „Ik waande me in een slechte film, die ook nog eens steeds slechter werd. Ik voelde me wereldkampioen, maar een uur later was ik mijn eerste WK-goud alweer kwijt.”

De voorzitter van de Nederlandse Boksbond, Boris van der Vorst, reageerde ontzet op het verlies van Fontijn. „Wat een deceptie”.

Twitter avatar BorisvdVorst Boris van der Vorst Enorme deceptie voor Nouchka Fontijn en Boksteam NL dat Price na protest ten onrechte wereldkampioen wordt. Nouchka weigert om zilveren plak in ontvangst te nemen en is niet aanwezig bij medaille ceremonie. https://t.co/umccDgZLvA

. Tegen de NOS zei Van der Vorst dat het goed is misstanden in het boksen aan te pakken, „maar niet op deze manier, net na een gewonnen WK-finale”.

Fontijn was als eerste geplaatst op het wereldkampioensschap in Oelan-Oede, een stad in Siberië iets ten oosten van het Bajkalmeer. De tweevoudig Europees kampioene had op eerdere WK’s al twee zilveren en een bronzen medaille gepakt. Op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 behaalde ze het zilver.