Dodental door tyfoon Japan opgelopen tot 23

Ruim 270.000 Japanse huishoudens zitten zonder stroom door Hagibis, de zwaarste tyfoon die Japan in decennia heeft getroffen. Zestien mensen worden vermist.

Een brandweerman in een overstroomde straat in Tokio.
Een brandweerman in een overstroomde straat in Tokio. Foto Kyodo/Reuters

Het dodental als gevolg van tyfoon Hagibis die Japan teistert, is opgelopen tot 23. Zestien mensen worden nog vermist en meer dan 120 mensen zijn gewond geraakt door de orkaan, die grote overlast heeft veroorzaakt.

Tyfoon Hagibis, de zwaarste storm die het Aziatische land in decennia heeft getroffen, is zaterdagavond lokale tijd aan land gekomen. Sindsdien is Hagibis in kracht afgenomen tot een tropische storm voor de kust van het oosten van Japan.

De tyfoon veroorzaakt enorme hoeveelheden neerslag, harde wind en overstromingen in Centraal- en Noord-Japan. Verschillende rivieren zijn overstroomd, de autoriteiten vrezen dat tientallen andere zullen volgen.

Ongeveer 7,3 miljoen mensen hebben het advies gekregen naar veiliger oorden te trekken, maar dat advies werd zondagmiddag (lokale tijd) weer ingetrokken. 270.000 huishoudens zitten zonder stroom. Er zijn 27.000 militairen ingezet om mensen te helpen die als gevolg van de overstromingen vastzitten. Ook de politie is ingezet om hulp te verlenen.

Een 50-jarige man kwam volgens persbureau Reuters om het leven toen zijn auto omver werd geblazen in de buurt van Tokio. Een ander slachtoffer stierf eveneens in zijn of haar auto, die werd meegesleurd door regenstromen.

Tokio ligt stil

Het openbare leven in de Japanse hoofdstad Tokio ligt volgens persbureaus volledig stil. Treinen en metro’s rijden sinds vrijdagnacht niet meer en vluchten zijn geschrapt.

Hagibis, de negentiende storm met een naam van dit jaar, kan volgens de Japanse meteorologische dienst windstoten tot 200 kilometer per uur veroorzaken. De orkaan leek aanvankelijk over het midden van Japan heen te trekken, maar boog af richting het noordoosten.

Japanse media vergelijken de storm met tyfoon Ida in 1958, een van de sterkste en dodelijkste tropische cyclonen ooit. Ruim 1.300 mensen kwamen destijds om het leven, de schade veroorzaakt door de overstromingen en aardverschuivingen was 50 miljoen dollar.

Dit bericht is zondagochtend om 5:45 uur, 8:15 uur en 10:49 uur geactualiseerd. Het dodental is aangepast.