‘We willen voor de aarde zorgen’

Gineke de Graaf (61) runt met haar man een biologisch-dynamisch bedrijf. Geen wonder dus dat ze winkelt bij een natuurvoedingswinkel. „Op zaterdag eten we een aangeklede broodmaaltijd.”

Wat houdt dat in?

„Dat is een broodmaaltijd met iets extra’s. Ditmaal is dat een linzensalade met tomaten uit onze eigen tuin. Ik heb berglinzen gekozen omdat die niet kapot koken.”

Eet u alleen biologisch?

„Voor 99 procent wel. Dat is voor ons een vanzelfsprekende keuze, omdat we voor de aarde willen zorgen. Sommige mensen maken de keus uit gezondheidsoverwegingen, maar wij kijken breder.”

Is dat niet erg duur?

„Dat wordt vaak gezegd, maar het lukt ons prima hoewel we geen hoog inkomen hebben. Het gaat erom waar je je prioriteiten legt. Nederlanders geven vergeleken met andere Europeanen een klein deel van hun inkomen uit aan voedsel; dat zegt iets over de handelsgeest en slecht kwaliteitsbewustzijn.”

Dit is vast niet allemaal voor één diner.

„Grotendeels wel, want er komen vrienden langs. De balsamicoazijn, peterselie en hummus gaan ook in de salade. Een deel van de hummus en het brood is voor het ontbijt. Net als deze pot jam, al ben ik niet zo trots op die keuze.”

Waarom niet?

„Omdat we juist altijd zeggen dat we bij boodschappen niet naar het geld kijken, omdat we goede producten willen kopen. Maar met jam pak ik toch de goedkoopste.”