Turkse ministerie van Defensie: stad Ras al-Ain ingenomen

Turkse militairen en door Turkije gesteunde Syrische milities zouden de strategisch gelegen plaats Ras al-Ain hebben veroverd. Het aantal burgerslachtoffers is opgelopen tot dertig.

Een explosie als gevolg van Turkse beschietingen zaterdag in het in Noord-Syrië gelegen Ras al-Ain.
Een explosie als gevolg van Turkse beschietingen zaterdag in het in Noord-Syrië gelegen Ras al-Ain. Foto Stoyan Nenov/Reuters

Turkse militairen en door Turkije gesteunde Syrische milities hebben Ras al-Ain veroverd. Dat schrijft het Turkse ministerie van Defensie zaterdag op Twitter. Ras al-Ain is een strategisch gelegen stad aan de Turks-Syrische grens. Een machtsovername zou de belangrijkste Turkse overwinning zijn sinds de invasie woensdag begon.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten bevestigt dat Turkse militairen de stad ingetrokken zijn. Volgens de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde mensenrechtenorganisatie wordt er wel nog steeds gevochten in de stad.

Het Observatorium meldt zaterdag dat er sinds woensdag zeker 74 Koerdische strijders zijn gesneuveld. Aan de andere zijde zouden ten minste 49 leden van Syrische milities zijn gedood die meevochten tegen de Koerden. Het aantal burgerdoden als gevolg van de invasie is inmiddels gestegen tot dertig, aldus de organisatie.

Volgens het Turkse ministerie van Defensie zouden er zelfs ruim vierhonderd Koerdische strijders zijn gedood bij het offensief. De meeste doden zijn gevallen in de eveneens aan de grens gelegen stad Tell Abyad.

Amerikaanse post beschoten

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft het Turkse leger een Amerikaanse vooruitgeschoven post in Syrië beschoten met artillerie. De Amerikanen evacueerden de nabij Kobani gelegen post toen de Turkse beschietingen tot op enkele honderden meters naderden, aldus persbureau AP. Er vielen geen gewonden.

De Amerikanen, die naar eigen zeggen overwogen terug te schieten, hebben Turkije gewaarschuwd niet nogmaals fouten te maken die tot „onmiddellijke verdedigende acties” kunnen leiden. Volgens het Pentagon konden de Turken weten dat de Amerikanen zich in het gebied ophouden.

In de vooruitgeschoven post zaten Amerikaanse elitesoldaten. Zij zijn vooralsnog niet teruggetrokken uit Noord-Syrië. Volgens Turkije waren niet de Amerikanen, maar nabijgelegen Koerdische manschappen het doelwit. Een grotere Amerikaanse basis in Kobani bleef uit de vuurlinie.

Lees ook: Militairen VS worden boos op onnavolgbare Donald Trump

Onvoorspelbare strijd

Zondagavond maakte president Donald Trump de weg vrij voor een Turkse invasie door het overgrote deel van de Amerikaanse militairen terug te trekken uit het grensgebied met Turkije. De artillerie-aanval vrijdagnacht zo dicht bij Amerikaanse manschappen toont het onvoorspelbare karakter van het conflict in Noord-Syrië, dat afgelopen woensdag begon.

Turkije ziet de Syrisch-Koerdische militie YPG in Noord-Syrië als een bedreiging omdat de groep gelieerd is aan de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK, die het als een terroristische organisatie beschouwt. Bovendien zegt president Recep Tayyip Erdogan in Noord-Syrië een bufferzone te willen creëren, waarin hij ongeveer twee miljoen Syrische vluchtelingen zal vestigen. Momenteel wonen nog zo’n 3,6 miljoen Syriërs in Turkije.

De Syrische Koerden, die een bondgenoot waren van de Verenigde Staten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS), voelen zich door Trumps terugtrekkingsbesluit in de steek gelaten. De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper weersprak dit vrijdagavond. Amerikaanse manschappen blijven volgens hem „bij de Koerden in andere delen van Syrië”. Ook benadrukt het Pentagon vrijdagavond dat de Amerikaanse strijd tegen IS in Syrië door blijft gaan.

Naar schatting zijn inmiddels honderdduizend Syriërs het conflictgebied ontvlucht. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte vrijdag dat de militaire operatie doorgezet wordt, ondanks de dreiging van Amerikaanse sancties.