Friesland

Provincie trekt stikstofregel in na boerenprotest

1899-12-30 00:00:00 LEEUWARDEN - Boeren hebben zich verzameld in het centrum van Leeuwarden om te protesteren. Met trekkers is de ingang van het Provinciehuis geblokkeerd. ANP JARING RISPENS
1899-12-30 00:00:00 LEEUWARDEN - Boeren hebben zich verzameld in het centrum van Leeuwarden om te protesteren. Met trekkers is de ingang van het Provinciehuis geblokkeerd. ANP JARING RISPENS Jaring Rispens

Het provinciebestuur van Friesland heeft vrijdag een nieuwe stikstofmaatregel ingetrokken nadat tientallen boeren voor het provinciehuis in Leeuwarden een demonstratie hielden. Met de nieuwe maatregel, die donderdag bekend werd, zouden fosfaatrechten opnieuw verdeeld worden. Dit zou het mogelijk maken om weer vergunningen te verstrekken. De maatregel werd donderdagavond aan Friese boeren toegelicht tijdens een bijeenkomst, maar die vonden dat hun rechten werden „afgepakt”. Tientallen gingen vrijdag met tractoren in protest naar het provinciehuis. Gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) maakte daar bekend dat de maatregel voor nu is ingetrokken en dat in overleg met de boeren wordt gekeken naar een alternatief. Kramer zei later: „We kregen de boeren niet uitgelegd dat er geen uitstootrechten worden afgepakt, maar er een nieuwe verdeling komt.” Zonder de nieuwe maatregel kunnen nu geen vergunningen worden verleend. Door een besluit van de Raad van State mogen er alleen nieuwe vergunningen worden verleend voor projecten die stikstof uitstoten, als die uitstoot elders wordt gecompenseerd. (NRC)