Ecuadoraanse demonstranten in gesprek met president Moreno

Moreno heeft het leger ingezet om de onlusten over brandstofprijzen te bestrijden. In Quito is een avondklok ingesteld.

Gemaskerde demonstranten plunderden zaterdag een overheidsgebouw in Quito.
Gemaskerde demonstranten plunderden zaterdag een overheidsgebouw in Quito. Foto Martin Bernetti/AFP

De Federatie voor Inheemsen in Ecuador (CONAIE) gaat in gesprek met president Lenín Moreno om tot een oplossing te komen voor het conflict dat al ruim een week in het Zuid-Amerikaanse land speelt. Dat heeft CONAIE zaterdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de twee partijen direct met elkaar in gesprek gaan sinds de onlusten uitbraken.

Moreno heeft het leger ingezet om de zware onlusten over brandstofprijzen te bestrijden. Hij heeft een avondklok ingesteld na aanvallen door betogers op regeringsgebouwen en kantoren van media, meldt persbureau AP.

CONAIE is de organisatie achter de protesten die Ecuador sinds 3 oktober in de greep houden. De demonstranten spreken zich uit tegen een forse verhoging van de brandstofprijzen die Moreno per decreet heeft doorgevoerd.

Tot dusver weigerde Moreno in te gaan op de wensen van de demonstranten, maar zaterdag stelde de burgemeester van Quito Jorge Yunda dat Moreno’s regering de wetswijziging momenteel opnieuw „analyseert”. Mogelijk leidt dit in combinatie met gesprekken met CONAIE tot een doorbraak. Protesten van CONAIE zijn in het verleden zeer effectief gebleken, tot drie keer toe lukte het de inheemse groepen om via straatprotesten de president te verjagen.

Bekijk ook deze beeldserie over de protesten: Brandende banden en blokkades; Ecuador protesteert tegen bezuinigingen

Overheidsgebouw geplunderd

De demonstraties namen de afgelopen dagen meerdere malen een grimmige wending. Er vielen zeker vijf doden en er zijn honderden demonstranten gearresteerd. Ook zaterdag liep het uit de hand in de hoofdstad Quito toen een groep gemaskerde demonstranten molotovcocktails naar binnen wierpen bij een overheidsgebouw. Het gaat volgens persbureau AFP om het pand waar de Inspectiedienst van Financiën gevestigd is.

De demonstranten zouden vervolgens naar binnen zijn gestormd en het pand hebben geplunderd. Op foto’s is te zien dat een deel van het gebouw in brand stond. De veiligheidsdiensten hebben het gebied rond het pand afgezet zodat het personeel geëvacueerd kon worden en het vuur kon worden gedoofd. Het is onduidelijk of er gewonden zijn gevallen. Moreno kondigde daarop de avondklok aan in Quito, en zette het leger in om „onacceptabel geweld” tegen te gaan.

Twitter avatar Lenin Lenín Moreno He dispuesto el toque de queda y la militarización del DMQuito y valles. Empezará a regir a las 15:00. Esto facilitará la actuación de la fuerza pública frente a los intolerables desmanes de violencia.