Ecuador

Opstand om dure benzine

Foto
Foto Martin Bernetti/AFP

Demonstranten delen uit en incasseren in een strijd met de oproerpolitie in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito. Het land kende een week vol protesten. Tienduizenden – boeren, inheemsen, arbeiders – trokken naar de grote steden en voegden zich bij demonstranten die massaal de straat opgingen. Ze protesteerden tegen een forse verhoging van de brandstofprijzen die president Lenín Moreno per direct afkondigde. Die maatregel is deel van een pakket aan hervormingen dat Ecuador doorvoert in ruil voor een lening van het Internationaal Monetair Fonds van circa 4 miljard euro.

Bij de onlusten vielen meerdere doden, honderden mensen werden gearresteerd. Het liep zo uit de hand dat president Moreno de noodtoestand uitriep, een avondklok instelde en zijn regeringszetel verplaatste naar kuststad Guayaquil. Dinsdag en woensdag werd de sfeer grimmig toen het de demonstranten lukte een deel van het parlement te bezetten. De politie trad hard op met traangas.

De protesten worden aangestuurd door goed georganiseerde indiaanse groeperingen verenigd in de Federatie voor Inheemsen in Ecuador. In het verleden lukte het inheemse groepen in Ecuador via straatprotesten drie presidenten te verjagen. De Verenigde Naties heeft laten weten te willen bemiddelen in het conflict.

Volgens Nederlandse tourorganisaties zijn er een kleine honderd Nederlandse toeristen in het land, en een onbekend aantal backpackers. Een groep van zo’n 35 Nederlanders kon deze week niet weg uit centraal Ecuador omdat wegen in de omgeving werden gebarricadeerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan alleen naar het land te reizen als het noodzakelijk is, en het centrum van Quito te mijden.