Brieven

Brieven

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

De jongeren van Extinction Rebellion verdienen respect. Wij hebben de afgelopen weken en dagen veel van deze prachtige mensen ontmoet. Ze zijn belezen en hebben nagedacht over de ontwikkelingen waarmee we worden geconfronteerd, over de giftige mix van problemen op wereldschaal, falend leiderschap en een achterhaald economisch systeem. De jongeren van XR maken zich zorgen over hun toekomst, over de toekomst van de mensheid en die van de natuur. Ze vertonen een mix van angst en boosheid en steken er energie in om die gevoelens te bundelen in geweldloos verzet. Ze zijn zelfs bereid zich te laten arresteren. Een van ons kreeg een brok in zijn keel toen een jonge vrouw vertelde dat ze graag kinderen wil, maar het niet aandurft in de huidige wereld. Veel studenten leren tussen de protesten door voor examens, werkende jongeren hebben vrije dagen opgenomen. De meerderheid heeft geen eerdere ervaring met politie of ME, in tegenstelling tot hooligans die tegenwoordig tot de inboedel van elke grote stad behoren. Sommige politiemensen die we spraken, gaven daarom complimenten. De gescandeerde leus „police, we love you, we do this for your children” geeft aan hoe deze jongeren denken. Ze doen dit omdat het niet anders kan, omdat de tijd van polderen aan klimaattafels voorbij is, omdat er nu razendsnelle actie nodig is. Politici, luister naar deze jongeren!


aardwetenschapper Naturalis
aardwetenschapper Universiteit Utrecht