Brieven

Brieven 12/10/2019

Media

Linda de Mol-tv

In het artikel Zo wil Linda de Mol vrouwenzender Net 5 uitbouwen (5/10) legt De Mol uit hoe ze van Net5 een vrouwenzender wil maken. Ze beklaagt zich terecht over de positie van de vrouw op tv. Tot haar verbazing worden vrouwen op tv bovenal afgerekend op hun uiterlijk. Ik deel die verbazing. Waar komt deze ongenadige afrekencultuur vandaan? Zelfs de kleding van vrouwen op tv wordt besproken. Het wrange aan de woorden van De Mol is dat juist zij onbedoeld meewerkt aan de negatieve beeldvorming. Ik ken De Mol niet anders dan de vlotte charmante ‘girl next door’ met een ijzersterk ‘feel good, look good’ imago. De Mol is inmiddels een merk. Ze heeft onder andere een glossy. Daarin is ruimte voor meer zaken dan beauty en lifestyle. Ze heeft haar imperium opgebouwd met behulp van ‘personal branding’ en een legertje adviseurs en schoonheidsspecialisten. En een styliste die haar kleding uitzoekt.

TV-recensent

Zelfbeheersing

Arjen Fortuin heeft mijn bewondering om zijn uithoudingsvermogen en verdraagzaamheid. Wie heeft, zoals deze frontsoldaat, de zelfbeheersing om talloze avonden tv-kijkend door te brengen zonder uit pure ergernis die tv het raam uit te lazeren? En er dan de volgende dag nog een humoristisch stuk over schrijven ook. Stukken zonder in – op zich begrijpelijke – schuimbekkende tirades te vervallen over wat die buis nu weer uitbraakt.

Vertrek Krikke

Corruptie

Frits Bosch meldt in zijn brief over het vertrek van Pauline Krikke (Sterk oplossingsgericht, 9/10) kwaliteiten die de sollicitatiecommissie aan Krikke toedichtte bij haar aantreden. Het is aardig te vermelden dat die commissie werd voorgezeten door het toenmalige raadslid Guernaoui, dezelfde man die inmiddels als wethouder van corruptie wordt verdacht.

Vrouwenquotum

Prikkel de luie man

Al jaren ben ik een voorvechtster van het vrouwenquotum. Ik moet eigenlijk overgeven van politiek correcte uitspraken van vrouwen als: „Wij willen om onze kwaliteiten aangenomen worden en anders niet”. Heel lang kwamen vrouwen niet aan de top. En dus konden ze niet laten zien dat ze ook goed zijn. Ze konden ook niet bouwen aan een gezamenlijke, diverse toekomst. Decennia hebben mannen elkaar goed voorgetrokken. Nu is het onze beurt. Mannen denken ook vaak: wat boeit het? Overigens denken de mannen dit niet uit haat om vrouwen buiten te sluiten, dat geloof ik echt niet, maar gewoon uit gemakzucht. Mannen zijn lui. Noem het energiemanagement. Daar zijn ze heel goed in. En dus moeten ze een handje geprikkeld worden. Daar zijn wij vrouwen doorgaans heel goed in. Een vrouwenquotum dus, prikkelt ze om verder te kijken dan hun neus lang is.


Psycholoog

Lerarentekort

Een vreemde reflex

Klein hoekje linksboven op de binnenlandpagina van woensdag 9 oktober: ‘Toelatingseisen pabo gaan omlaag’. We gaan de toelatingstoetsen voor aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde en techniek schrappen omdat veel potentiële pabostudenten hierop stranden. Dat is hetzelfde als vragen om: ‘Monteurs gezocht met twee linkerhanden’, ‘chauffeurs gezocht die minstens zes keer gezakt zijn voor hun rijexamen’. Wat een ongelooflijk vreemde reflex is dat, en het is niet de eerste keer. Als je geen geschikte mensen kunt vinden voor het onderwijs, verlaag je gewoon de toegangseisen. Dat helpt echt om het beroep meer aanzien te geven! Chapeau!


Docent Nederlands

Advertenties

Maak een voetreis

NRC is niet groen genoeg, schrijft Willem Brinckman in zijn brief (Wees zuinig op imago, 10/10). Gelukkig maar. De krant voldoet aan de lezerswens veelzijdige informatie over complexe onderwerpen te krijgen. De schrijver heeft kritiek op de inhoud van een geplaatste advertentie – een vliegreis naar Rome en naar Venetië – en schaart de inhoud van de advertentie en de journalistieke inhoud onder één noemer. Dat is verkeerd. NRC zou een saai, eenzijdig krantje worden als er uitsluitend advertenties als die van een boomkwekerij in Boskoop geplaatst zouden worden. Mijn advies aan de schrijver: doe als Bertus Aafjes en maak een voetreis naar Rome. NRC kan het verslag daarvan plaatsen als tegenhanger van foute advertenties. Die advertenties kunnen dan blijven, waardoor de papieren krant nog even kan voortbestaan.

Klokkenluider

Onwelgevallig

Schokkend kennis te nemen van de inhoud van het interview met mevrouw Mariannen van Ooyen-Houben (Klokkenluider: ‘Ik werd afgeluisterd toen de minister mij rehabiliteerde’, 9/10). Klokkenluiders die voor de overheid onwelgevallige misstanden openbaren, worden afgeluisterd en digitaal gevolgd. Zelfs schaduwen en ongevraagde huiszoekingen blijken mogelijk. Je contact met de klokkenluidersinstantie kan worden afgeluisterd. Het is een afschrikwekkende methode om te voorkomen dat misstanden bij de overheid naar buiten komen. Wat nog erger is: deze praktijken vinden plaats in opdracht of met medeweten van ministers van Justitie en hun ambtenaren. Zo hopen ze de eigen criminele activiteiten te verhullen. Ze vervalsen de uitkomsten van onderzoeken of zorgen dat onderzoeken überhaupt niet naar buiten komen.

Als de Tweede Kamer dit laat passeren, kan Nederland in een rijtje geplaatst worden met het Rusland van Poetin, het Turkije onder Erdogan en het voormalige Oost-Duitsland van de Stasi’s.

Correcties & aanvullingen

Ed van der Elsken

In de ‘laatste kans’ van de rubriek Kijk, luister, lees (Leven, 5/10, p. L3) stond dat Lust for Life van Ed van der Elsken in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam tot en met 6 oktober was. De expositie is verlengd tot en met 3 november.

Stroomnet

In het artikel Te weinig ruimte voor alle opgewekte stroom (10/10, p. E6-E7) staat dat het grootste zonnepark van Nederland, tussen Kolham en Sappemeer, goed is voor 27 megawatt. Dat moet 103 megawatt zijn.

Vredesbron

De afgelopen dagen is in verschillende artikelen de naam van de Turkse militaire operatie in Noord-Syrië verkeerd vertaald als Operatie Vredeslente. Het moet zijn: Operatie Vredesbron.