Bauke Mollema wint Ronde van Lombardije

De renner van Trek-Segafredo is de eerste Nederlandse winnaar van ‘Lombardije’ sinds Hennie Kuiper in 1981.

Mollema in actie tijdens de Ronde van Lombardije.
Mollema in actie tijdens de Ronde van Lombardije. Foto Tim de Waele/Getty

Bauke Mollema heeft zaterdag de Ronde van Lombardije gewonnen. De 32-jarige wielrenner sprong 19 kilometer voor de finish weg uit de groep met favorieten en soleerde naar de finish in Como. Mollema voegde zo voor het eerst een ‘monument’ toe aan zijn erelijst. De Italiaanse najaarskoers behoort tot de vijf meest prestigieuze klassiekers.

De renner van Trek-Segafredo won in 2016 de Clásica San Sebastián. Een jaar later schreef Mollema ook een etappe in de Tour de France op zijn naam. De geboren Groninger toonde de afgelopen dagen in de Italiaanse eendagskoersen al dat hij in vorm is. Mollema bekroonde dat zaterdag in de klassieker over 243 kilometer van Bergamo naar Como.

Hij reageerde op de Civiglio, de voorlaatste klim, op een aanval van Alejandro Valverde en ging vervolgens solo door. Hij werd zo de eerste Nederlandse winnaar van ‘Lombardije’ sinds Hennie Kuiper in 1981. Op de erelijst volgt hij de Fransman Thibaut Pinot op. Mollema kwam na bijna 6 uur koersen met zijn armen gespreid en het gezicht omhoog over de finish. Valverde won 16 seconden later de sprint om de tweede plaats, voor Tourwinnaar Egan Bernal uit Colombia. Roglic, vooraf de topfavoriet, eindigde als zevende.(ANP)

Twitter avatar Eurosport_UK Eurosport UK Bauke Mollema becomes the first Dutchman to win #IlLombardia in 40 years!

Live on the Eurosport Player
📺 Eurosport 2
📱💻🖥 Eurosport Player: https://t.co/TLiUDjjtOM https://t.co/d8Y8TApjsX