Ruim 130 arrestaties bij nieuwe klimaatblokkade Amsterdam

Leden van actiegroep Extinction Rebellion blokkeerden zaterdagochtend een brug nabij het Amsterdamse gemeentehuis.

Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeren de Blauwbrug. De actie verplaatste zich tussen drie verschillende locaties in het centrum Amsterdam.
Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeren de Blauwbrug. De actie verplaatste zich tussen drie verschillende locaties in het centrum Amsterdam. Foto Evert Elzinga/ANP

De politie heeft zaterdagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van een brug bij het gemeentehuis in het centrum van Amsterdam. Een groep van zo’n 350 klimaatactivisten blokkeerde de Blauwbrug uit onvrede met het klimaatbeleid. Er werden ruim 130 activisten aangehouden, zegt de politie. 250 mensen zijn ‘bestuurlijk verplaatst’ naar een ander deel van de stad.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Update: Het verkeer heeft weer vrije doorgang op de Blauwbrug. Er zijn ruim 130 aanhoudingen verricht vandaag. Rond de 250 personen zijn bestuurlijk verplaatst.

De eerste demonstranten stonden rond 09.00 uur aan weerszijden van de Blauwbrug bij de Stopera en hielden het verkeer tegen. Volgens een woordvoerder van de politie werd opgetreden tegen „een onhoudbare situatie”. De agenten voerden de activisten af met bussen. Rond 12.30 uur was er nog een kleine groep demonstranten aanwezig op de brug.

De politie sprak rond 14.00 uur de verwachting uit dat de blokkade snel beëindigd werd. De overgebleven demonstranten werden na een noodbevel van burgemeester Femke Halsma niet langer opgepakt, maar ‘bestuurlijk verplaatst’ naar afgelegen gebieden binnen Amsterdam. „Demonstreren mag, blokkeren niet”, zei een woordvoerder van de gemeente. „De justitiële keten is verstopt en er is geen andere manier om de blokkade snel te beëindigen.” Er zit een grens aan de capaciteit van politie en justitie, lichtte het Openbaar Ministerie in Amsterdam desgevraagd toe. „Als die bereikt is dan is de bestuurlijke weg - via bestuurlijke verplaatsing - nog een mogelijkheid.”

De blokkade was onderdeel van een reeks acties van de internationale actiegroep Extinction Rebellion. Maandag en dinsdag waren er al protesten in Amsterdam. Ook op een andere brug in de hoofdstad werd zaterdag gedemonstreerd. Daar hingen demonstranten in een hangmat onder.

Klimaatbeweging

Ook op het Brusselse Koningsplein is zaterdag gedemonstreerd door Extinction Rebellion. De politie is momenteel bezig de demonstranten uiteen te drijven. Hierbij zette zij onder meer een waterkanon en pepperspray in. Tot dusver zijn tientallen demonstranten opgepakt.

Extinction Rebellion legde in april tien dagen lang delen van Londen plat. De strak gecoördineerde protestbeweging vindt dat regeringen de klimaatproblematiek niet serieus nemen en te weinig maatregelen nemen. De internationale actiegroep wil dat overheden de ‘klimaatnoodtoestand’ uitroepen en de CO2-uitstoot in 2025 tot nul reduceren. Ook moeten burgers mee kunnen beslissen over het te voeren klimaatbeleid.

Ingrijpende acties worden niet geschuwd. „Alleen grootschalige acties in de vorm van blokkades en bezettingen trekken genoeg aandacht”, zei een woordvoerder van de Nederlandse tak eerder tegen NRC. Afgelopen maandag begonnen internationale acties onder de noemer ‘International Rebellion’. Er werd toen gedemonstreerd in meerdere hoofdsteden. Bij een langdurige blokkade op de Stadhouderskade in Amsterdam van afgelopen maandag arresteerde de politie uiteindelijk negentig demonstranten. Demonstranten werden toen ook ‘verplaatst’.

Lees ook: Klimaatactivisten bezetten verkeersader Amsterdam, negentig arrestaties