Woningmarkt

Gemiddelde huizenprijs stijgt naar recordhoogte: 313.000 euro

Nederlandse huizen zijn vorig kwartaal opnieuw duurder geworden. Volgens donderdag verschenen cijfers van makelaarsvereniging NVM kost een huis kost nu gemiddeld 313.000 euro, een nieuw record. Hoewel de prijsstijging van 7,2 procent op jaarbasis minder is dan in voorgaande drie kwartalen – waarin de prijzen ook al minder sterk toenamen – vreest de NVM op korte termijn weer een sterkere stijging van de huizenprijzen. Reden is dat vorig kwartaal minder woningen te koop zijn gezet dan in de kwartalen ervoor. Het aantal woningen in aanbod nam in een jaar tijd met 13,9 procent af. Niettemin zagen NVM-makelaars, die zo’n driekwart van de Nederlandse markt vertegenwoordigen, het aantal verkopen voor het tweede kwartaal op rij licht stijgen (0,9 procent op jaarbasis) naar ruim 36.000. (NRC)