‘Vleeskuikens veel te lang na geboorte zonder eten en drinken’

Kuikens krijgen nu nog binnen maximaal zestig uur na hun geboorte eten en drinken. Het ministerie heeft besloten dat de termijn naar 36 uur moet worden aangepast.

Eendagskuikens. Jaarlijks worden een half miljard vleeskuikens in Nederland geboren in broedkasten.
Eendagskuikens. Jaarlijks worden een half miljard vleeskuikens in Nederland geboren in broedkasten. Foto iStock

Een groot deel van de half miljard vleeskuikens die jaarlijks geboren worden in Nederland, krijgt te laat na de geboorte eten en drinken. Voortaan moeten de dieren binnen 36 uur nadat ze uit het ei zijn gekomen voedsel en water krijgen. Dat staat in een besluit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in handen van de Volkskrant.

Om aan de nieuwe richtlijn te kunnen voldoen, moeten broedbedrijven mogelijk voor miljoenen euro’s hun broedmachines aanpassen. Ondernemers krijgen hiervoor vijf jaar de tijd.

Het besluit volgt na een lange rechtsgang. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hanteert een maximumtermijn van zestig uur, voordat de kuikens eten en drinken krijgen. Dit was in 2013 reden voor dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier om naar de rechter te stappen.

500.000.000 kuikens

Op verzoek van de rechtbank deed Wageningen University en Research onderzoek naar de kwestie en concludeerde dat de totale sterfte bij vleeskuikens significant hoger ligt wanneer zij langer dan 36 uur nadat ze uit het ei zijn gekomen geen voedsel of drinken krijgen. Op basis van het onderzoek zei de rechter vorig jaar dat de NVWA een nieuwe richtlijn moet vaststellen.

Jaarlijks worden een half miljard vleeskuikens in Nederland geboren in broedkasten, schrijft de Volkskrant. Ze worden niet allemaal tegelijk geboren: soms kunnen er wel dagen tussen het eerste en het laatste ei zitten. Als de kuikens via transport bij een pluimveebedrijf komen, krijgen ze pas te eten en drinken.