Vijf IS-strijders ontsnapt in Syrië na luchtaanvallen Turkse leger

Er bestaan al langer grote zorgen dat IS-strijders door de chaos in het noordoosten van Syrië zullen proberen te ontsnappen.

Archiefbeeld van kamp Al-Hol waar volgens de SDF vrouwelijke IS-aanhangers zouden hebben geprobeerd uit te ontsnappen.
Archiefbeeld van kamp Al-Hol waar volgens de SDF vrouwelijke IS-aanhangers zouden hebben geprobeerd uit te ontsnappen. Foto Maya Alleruzzo/AP

Vijf strijders van terreurgroep Islamitische Staat zijn vrijdag uit een gevangenis in het noordoosten van Syrië ontsnapt. Dat hebben de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) vrijdag gemeld, schrijft persbureau Reuters. Vlakbij de gevangenis vonden luchtaanvallen door het Turkse leger plaats.

De jihadisten werden vastgehouden in de plaats Kamishli door troepen die door de Koerden werden geleid. Over de nationaliteit van het ontsnapte vijftal is niets bekend. Vrijdag eiste IS in dezelfde plaats een aanslag met een autobom op.

Eerder op de dag meldden de SDF al dat vrouwelijke IS-aanhangers zouden hebben geprobeerd om uit kamp Al-Hol te ontsnappen. In het kamp zitten tienduizenden vluchtelingen vast, onder wie ook geradicaliseerde familieleden van IS-strijders.

Lees ook: Zorgen over Syrische IS-kampen nemen toe na inval Turkije

Donderdag zei president Donald Trump dat het Amerikaanse leger „een bepaald aantal” IS’ers uit Syrië had weggehaald om te voorkomen dat de bewaking door de Turkse invasie in het geding zou komen. Het gaat om twee Britse IS-kopstukken die onder meer verdacht worden van het onthoofden van westerse gijzelaars. Het is onduidelijk waar zij nu worden vastgehouden.

De Koerdische autoriteiten evacueerden vrijdag uit voorzorg zevenduizend ontheemden uit een vluchtelingenkamp bij de grensplaats Mabrouka. Ook zouden zij van plan zijn om een groter kamp bij de plaats Ain Issa te ontruimen. Beide kampen zouden tot nu toe bij de beschietingen door het Turkse leger zijn geraakt. Onder de 13.000 vluchtelingen die in de kampen zijn opgenomen, bevinden zich ook zo’n achthonderd familieleden van IS-strijders.

Doden aan Turkse kant

De beschietingen op Koerdische doelen in Syrië gingen vrijdag, op de derde dag van de Turkse invasie, onverminderd door. Het Turkse ministerie van Defensie bracht vrijdagavond naar buiten dat bij gevechten eerder op de dag twee Turkse soldaten werden gedood. Of er ook Koerdische strijders om het leven kwamen, is nog onduidelijk. De Turkse president Erdogan stelde in een toespraak dat Turkije „geen stap terug zal doen”.

Vicepremier Hugo de Jonge (CDA) maakte vrijdagmiddag bekend geen toestemming meer te zullen verlenen voor wapenexporten naar Turkije zolang de militaire operatie in Syrië aanhoudt. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) zal na het weekend bovendien toch aansluiten bij het overleg met zijn Europese collega’s over de Turkse invasie.