Veehouderij

Onderzoeksraad begint onderzoek naar stalbranden

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is donderdag een onderzoek begonnen naar stalbranden in de veehouderij. De onderzoekers willen vooral weten hoe kan worden voorkomen dat grote aantallen dieren bij stalbranden om het leven komen. Hoe het onderzoek er precies uit zal zien, is nog niet besloten. De OVV neemt eerst de tijd om informatie te verzamelen en zal op basis daarvan onderzoeksvragen vaststellen en analyse doen. Het gehele onderzoek zal naar schatting een jaar in beslag nemen. Elk jaar komen tienduizenden dieren om bij stalbranden. Volgens tellingen van Stichting Wakker Dier gaat het om meer dan 1,8 miljoen omgekomen dieren in de laatste dertien jaar. In 2018 stierven er 121.000 dieren, waaronder 114.000 kippen en 6.500 varkens. Begin september stond de teller op 176.000 dieren. (NRC)