Spreeuw trekt zuidwaarts

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit. Deze week: de spreeuw.

Foto Getty Images

Met 159.905 waarnemingen was de spreeuw de meest geziene vogelsoort tijdens Euro Birdwatch, de jaarlijkse trekvogelteldag waaraan op 3 oktober in Europa duizenden vogelaars meedoen.

Op plaats 2 eindigde de kolgans (69.497 tellingen) en op plaats 3 de vink (54.344 tellingen). Vorig jaar werden er ruim tien keer zoveel vinken geteld. Die grote verschillen liggen hoofdzakelijk aan het weer, schrijft de organisatie op de website: bij zon en rugwind vliegen zangvogels hoger en worden ze minder snel waargenomen.

Wat de spreeuwen betreft: vogels uit Noord-Europa komen nu in grote aantallen Nederland binnen, om hier te overwinteren. Een deel van de spreeuwen die hier broeden, trekt nu juist nog verder naar het zuiden: naar België en Noord-Frankrijk.