Nederlander verdacht van mensensmokkel opgepakt in Frankrijk

Een Nederlandse man wordt ervan verdacht illegale overtochten over het Kanaal op touw te hebben gezet. Bij een van de overtochten kwam een Iraanse vrouw om het leven.

Tot eind augustus werden dit jaar al meer dan 1.400 migranten op het Kanaal aangehouden.
Tot eind augustus werden dit jaar al meer dan 1.400 migranten op het Kanaal aangehouden. Foto AFP

Een Nederlandse man is eerder deze week door de Franse politie aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Dat melden verschillende Franse media vrijdag. De man van Guinese komaf wordt ervan verdacht tegen betaling illegale overtochten over het Kanaal te hebben georganiseerd. Een Iraanse migrant kwam, bij een van de overtochten met rubberbootjes, om het leven.

De man werd maandag samen met een van zijn Afghaanse handlangers door de Franse politie op de snelweg aangehouden. De twee zouden samen met een andere Afghaanse man in augustus en september rond de honderd migranten hebben geholpen de oversteek te maken van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk op een rubberboot. Migranten uit onder meer Iran en Syrië zouden voor de overtocht tussen de 1.000 en 3.000 euro hebben betaald.

Lees ook: Het Kanaal over per bootje: een oplossing uit wanhoop

Iraanse vrouw verdronken

De Franse politie begon een onderzoek naar de drie nadat begin augustus een groep migranten op het Kanaal door de Britse marine werd aangehouden. Drie van de opvarenden sprongen van de boot om te ontkomen. Een van hen, een Iraanse vrouw, verdronk daarbij. Haar lichaam werd een aantal dagen later in Nederlandse wateren gevonden.

De oversteek van het Kanaal met een opblaasbare boot is sinds dit jaar een veelgebruikte methode onder migranten om het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Tot eind augustus werden ruim 1.400 migranten aangehouden op meer dan honderdvijftig boten.