Inkomen

Homostellen verdienen meer dan heterokoppels

Het gemiddelde jaarinkomen van mannelijke koppels ligt bijna 15.000 euro hoger dan dat van heterostellen. De inkomens van vrouwen- en heterokoppels zijn vrijwel gelijk. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde analyse van het CBS.

Het statistiekbureau onderzocht alle stellen die na 2001 – het jaar dat het homohuwelijk ingevoerd werd – trouwden of een geregistreerd partnerschap aangingen, van wie de oudste partner nog niet met pensioen was. Homostellen hadden gemiddeld een gezamenlijk inkomen – uit werk of onderneming – van 108.000 euro per jaar. Heterostellen verdienden gemiddeld 92.000 euro, vrouwenkoppels gezamenlijk iets minder: (91.000 euro).

De inkomensongelijkheid is bij homostellen kleiner dan bij heterostellen. Bij 59 procent van de heterostellen verdient een partner meer dan twee derde van het gezamenlijke inkomen. Bij mannelijke koppels is dat 50 procent en bij vrouwenstellen is dat 44 procent.

Bij heterostellen met een ongelijke inkomensverdeling verdient de man bijna negen op de tien keer het meest. (NRC)