Ethiopische premier Abiy wint Nobelprijs voor de Vrede

Onder leiding van premier Abiy Ahmed sloot Ethiopië een vredesakkoord met buurland Eritrea.

De Ethiopische premier Abiy Ahemd.
De Ethiopische premier Abiy Ahemd. Foto Michael Tewelde/AFP

De Ethiopische premier Abiy Ahmed heeft de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Dat maakte het Nobelprijscomité vrijdag bekend. Ethiopië heeft onder leiding van Abiy een vredesakkoord gesloten met buurland Eritrea.

Met het vredesakkoord kwam een einde aan een jarenlange oorlog met aartsvijand Eritrea. In 1998 brak een oorlog uit om een grensconflict. Daarbij kwamen tussen de 70.000 en 100.000 mensen om het leven. Die oorlog eindigde in 2000, maar de landen bleven met elkaar op gespannen voet staan.

De destijds 42-jarige Abiy was meteen bij zijn aantreden in april 2018 populair. Abiy liet duizenden politieke dissidenten vrij, gaf oppositiepartijen de vrijheid en beloofde introductie van de vrije markt. Abiy zette zich in voor de bestrijding van corruptie in het land. Ook heeft hij vorig jaar de eerste vrouwelijke president van het land benoemd.

‘Een collectieve overwinning voor alle Ethiopiërs’

Het Nobelprijscomité roemt Abiy niet alleen vanwege het vredesakkoord, maar ook om zijn rol als bemiddelaar in internationale conflicten in Afrika. Onder zijn leiding is de diplomatieke relatie tussen Eritrea en Djibouti hersteld. Ook heeft Abiy zich ingezet om een einde te maken aan een grensconflict tussen Kenia en Somalië.

„Deze prijs is een collectieve overwinning voor alle Ethiopiërs, en een oproep met nog meer vastberadenheid van Ethiopië een welvarende land voor iedereen te maken”, zei een woordvoerder van Abiy tegen persbureau Reuters.

Toch heeft Abiy in Ethiopië ook vijanden. Dat bleek onder andere bij een politieke bijeenkomst vorig jaar juni. Toen probeerde iemand de premier te raken met een granaat. Abiy bleef ongedeerd.

In totaal waren 301 kandidaten genomineerd voor de prestigieuze prijs, onder wie klimaatactiviste Greta Thunberg.

Lees ook dit profiel van Abiy Ahmed: Is de Ethiopische droom van Abiy Ahmed alweer voorbij?