Eerste ruimtewandelaar Aleksej Leonov overleden

Kosmonaut Aleksej Leonov werd in 1965 de eerste man die een ruimtewandeling maakte. Hij is na een lang ziekbed overleden.

Aleksej Leonov in 2015.
Aleksej Leonov in 2015. Foto Vaily Maximov/AFP

Kosmonaut Aleksej Leonov, de eerste man die een ruimtewandeling maakte, is vrijdagochtend overleden. Dat heeft de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos vrijdag bekendgemaakt. De 85-jarige Rus, die zijn loopbaan begon als luchtmachtpiloot, was al lange tijd ziek.

Leonov was in 1965 de eerste die in de ruimte zijn vaartuig verliet. Twaalf minuten en negen seconden bracht hij buiten de Voschod 2 door, in leven gehouden door een speciaal aangepast ruimtepak met voor drie kwartier aan zuurstof, aan het vaartuig verankerd met een kabel van 5,35 meter. De terugkeer ging nog bijna mis, omdat het pak door het vacuüm buiten het vaartuig zo was opgeblazen, dat hij niet meer in de luchtsluis paste. Door het pak deels te laten leeglopen, lukte het nog net.

Kosmonaut

De eerste ruimtewandeling was niet Leonovs laatste wapenfeit. In 1968 werd hij aangewezen als commandant van de Sojoez 7K-L1-missie, die als eerste een rondje rond de maan had moeten maken. De missie werd echter afgeblazen omdat een dergelijke reis technisch nog te ingewikkeld bleek. Uiteindelijk zouden de Amerikanen deze primeur op hun conto schrijven met de Apollo 8.

Vervolgens zou Leonov de eerste kosmonaut moeten worden die op de maan zou lopen, maar ook die reis werd afgeblazen. In juli 1975 werd Leonov wel de commandant van de Sojoez-capsule die onderdeel was van de eerste gezamenlijke ruimtemissie van de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten.

In totaal bracht Leonov zeven dagen door in de ruimte. Daarbij had hij ook papier en potloden bij zich, omdat hij graag tekende. Twee keer werd hij uitgeroepen tot Held van de Sovjet-Unie, „zijn naam is in de geschiedenis van de ruimtevaart in goud geschreven”, zo schrijft Roscosmos. In 1992 ging hij met pensioen.

Correctie (11-10-2019): In een eerder versie van dit artikel was de Voschod-missie van de eerste ruimtewandeling verkeerd genummerd. Dat is verbeterd.