In beeld

Dit zijn de winnaars van de NRC Fotowedstrijd van september

Met de foto 'Emma' wint Colette Lukassen de vakjuryprijs van september, met als thema ‘Nederland poseert’. We zetten hieronder de top-10 op een rij, met motivering van de jury.
1. Emma - "Is het transgender-element van deze foto een beslissende factor geweest? Het beeld is zo krachtig en sterk dat je pas in de tweede oogopslag ziet dat het om een jongen gaat en niet om een meisje, hetgeen de zwemtop suggereert. Het is bijzonder hoe zij/hij op zo’n jonge leeftijd al zo krachtig in dit thema staat. Het gezicht en de blik springen eruit en zijn erg indringend."
Colette Lukassen
2. "Is deze man in staat te zien dat deze foto gemaakt wordt? De rauwheid en beweging (roken) in het beeld zijn elementen waar je niet van houdt, het beeld roept daardoor iets naars op. Deze man is op en rookt desondanks. Het is een indrukwekkend portret, dat je zeker onthoudt. De scherpte laat helaas te wensen over."
Ingeborg Everaerd
3. "Een mooie compositie, zo symmetrisch. Deze kleurrijke, reële situatie ziet er erg relaxed uit. De zachte afwerking van het beeld doet daar nog een schepje bovenop. Het kleurrijm van muts en tas valt op. Jammer dat de scooter op rechts de symmetrie zo doorbreekt, (hoe) was het mogelijk geweest dit te voorkomen?"
Erwin van Delden
4. Loïs - "Dit portret roept veel vragen op. Ze heeft een mooie, natuurlijke houding, maar speelt ze verstoppertje? Waar komt het licht vandaan? Waarom is het stopcontact linksonder in beeld? Het is mooi dat je iemand kunt portretteren zonder het gezicht te laten zien."
Carlo Kogelman
5. Zoon - "'Het is wat het is in al zijn echtheid' is hier van toepassing. Dit portret doet denken aan de serie die portretfotograaf Koos Breukel maakte van zijn zoon. De minimale elementen (haardracht, ketting) laten ondanks de naaktheid toch iets zien van het karakter van deze persoon."
Adrienne Norman
6. Pa en ma - "Wat we hier zien is ‘traditie’ - wat is het tijdsbeeld van deze foto? Het doet denken aan het werk van August Sander, we gaan terug in de tijd. Hoe zit dat met die gekke vlekken in de lucht, was de lens vies?"
Ireen Kerkman
7. "Dit is een ‘very instagrammable’ portret, zo kleurrijk en mooi met die harde schaduwlijnen. We kunnen niet zien of ze ligt of staat, dat intrigeert."
Caroline Ubachs
8. Perfectly Imperfect - "Zo poseer je als popsterretje in een studio, of als wannabe-popstar? Waarom heeft zij geen onderkleding aan? Alles aan dit beeld is over-the-top: de kleuren, de hoeveelheid tattoos - dat maakt het lekker om te zien. 'Het kauwgom-poseren'."
Nikki Hoff
9. Mijn portret - "Omdat dit kind niet in de natuurlijke habitat staat, is het zeker geposeerd. Wie maakte dit schilderij? Is deze manier van poseren en soort verschuilen, een oplossing voor ‘onzichtbaarheid’? Het beeld roept veel vragen op."
Maaike Eijkman
10. "Wat een rare plek bij deze (ongebruikte?) Dixie-toiletten! Deze vrouw heeft een trotse blik (waarom?), deze foto gaat over het snelle poseren. De kleuren van achtergrondelementen en kleding contrasteren lekker."
Barend Schulte