Daimler roept honderdduizenden auto’s terug om sjoemelsoftware

Het probleem met de dieselauto’s houdt aan bij de Duitse fabrikant Daimler. Honderdduizenden voertuigen van het merk Mercedes-Benz worden teruggeroepen.

Daimler moest afgelopen zomer ook al 60.000 auto's terugroepen vanwege sjoemelsoftware.
Daimler moest afgelopen zomer ook al 60.000 auto's terugroepen vanwege sjoemelsoftware. Foto Marijan Murat/DPA

De Duitse autofabrikant Daimler roept honderdduizenden dieselvoertuigen van het merk Mercedes-Benz terug vanwege vermeende illegale uitlaatgastechnologie. De Duitse verkeersautoriteit Krafthart-Bundesamt (KBA) heeft Daimler daartoe verplicht. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag.

Volgens Duitse media krijgen de auto’s een software-update. De huidige apparatuur zou illegale software voor het motorbeheer bevatten, waarmee de uitstootwaarden tijdens het testen van de auto’s zouden kunnen worden beïnvloed.

Lees ook: Daimler roept 60.000 auto’s terug in dieselschandaal

Daimler zegt tegen Reuters dat het aantal auto’s dat wordt teruggeroepen uitkomt op een getal met zes nullen. Daaronder vallen in ieder geval 260.000 auto’s van het populaire model bestelwagen Sprinter, die vóór 2016 zijn geproduceerd. Klanten worden volgens het bedrijf schriftelijk geïnformeerd als hun auto wordt teruggeroepen.

870 miljoen euro boete

Afgelopen zomer moest Daimler ook al 60.000 auto’s terughalen vanwege zogenoemde sjoemelsoftware. Daarvoor kreeg het bedrijf vorige maand een boete van 870 miljoen euro opgelegd van het Duitse Openbaar Ministerie. De autofabrikant zou onvoldoende toezicht hebben gehouden in de testfase, waardoor auto’s werden uitgeleverd met meer vervuilende gassen dan eerder uit de testen bleek.

Het dieselprobleem gaat verder terug. In 2018 moest Daimler van het Duitse ministerie van Transport in heel Europa 774.000 dieselauto’s terugroepen. Ook die voertuigen waren voorzien van sjoemelsoftware.