Da Vinci-tentoonstelling

Da Vinci’s ‘Man van Vitruvius’ mag het land niet uit om naar Frankrijk te gaan

De ‘Man van Vitruvius’ mag het land niet uit. De beroemde schets van Leonardo da Vinci is door de Italiaanse rechtbank te kwetsbaar bevonden om vervoerd te worden naar het Louvre. Hier opent op 24 oktober de grote Leonardo da Vinci-tentoonstelling. De schets blijft in de Galleria dell'Accademia in Venetië.

Aanleiding was de klacht die Italia Nostra, een vereniging voor Italiaanse tradities, had ingediend. Volgens de club mag belangrijk cultureel erfgoed Italië nooit verlaten. De rechtbank ging daarin mee. Als reden wordt aangevoerd dat klimatologische problemen in publieke ruimtes het papier kunnen aantasten. De Vitruvius-man was dit voorjaar in de Galleria voor publiek te zien.

Het is pijnlijk voor het Louvre dat dit ook al niet doorgaat. Vorige week werd bekend dat de ‘Salvator Mundi’ ook al zal ontbreken. De reden daarvan is onduidelijk. Eind 2017 zou het komen te hangen in het Louvre Abu Dhabi, maar er zijn vermoedens dat het aan boord hangt van het superjacht van Mohammed bin Salman, de kroonprins van Saoedi-Arabië.

Dario Franceschini, de Italiaanse minister van cultuur, maakte in september afspraken over het uitlenen van werk van Raphael door Frankrijk in verband met een tentoonstelling in Rome volgend jaar. Of die nu op losse schroeven komt te staan, is onduidelijk. (AP/NRC)