Cryptomunt Libra verliest belangrijke partners

Onder andere Visa, Mastercard en eBay hebben zich teruggetrokken als partners van Facebooks cryptomunt Libra. Zij vrezen dat Libra niet kan voldoen aan financiële regelgeving.

De cryptomunt van Facebook is vanaf de aankondiging met veel kritiek onthaald.
De cryptomunt van Facebook is vanaf de aankondiging met veel kritiek onthaald. Foto Dado Ruvic/Reuters

De bedrijven Mastercard, Visa, eBay en Stripe zijn vrijdag uit de Libra Association gestapt, de organisatie die cryptomunt Libra wil lanceren. Eerder trok ook PayPal zich al terug uit het project.

Lees ook: Facebookmunt aan tafel bij de centrale banken

Het vertrek van de grote betaalbedrijven is een gevoelige klap voor de digitale munt, opgezet door Facebook. Aanstaande maandag zouden de Libra-partners in Zwitserland een intentieverklaring tekenen om hun deelname aan het project vast te leggen.

Facebook wil met de Libra online winkelen makkelijker maken en mensen zonder bankrekening toegang geven tot het wereldwijde economische systeem. Om belangenverstrengeling te voorkomen is de ontwikkeling van de digitale munt ondergebracht bij de Libra Association, die onafhankelijk van het socialemediabedrijf moet opereren.

‘Enorme druk’

De aanvankelijke interesse van de grote betaalbedrijven Visa, Mastercard en PayPal zorgde dat de Libra vanaf het begin serieus werd genomen. Het wegvallen van deze belangrijke partners maakt de toekomst van de cryptomunt onzeker, maar betekent nog niet direct het einde.

„Uiteraard is het geen geweldig nieuws op de korte termijn, maar op een bepaalde manier is het bevrijdend,” schrijft Libra-medeoprichter David Marcus op Twitter. „De druk is enorm geweest (zwak uitgdrukt). Ik respecteer de beslissing om te wachten tot er duidelijkheid is over de regulering van Libra.”

Spectre

Toezichthouders en overheden hebben sinds de aankondiging stevige kritiek op de Libra, onder andere vanwege de privacyschandalen waarmee Facebook te maken heeft gehad. Daarnaast wordt gevreesd dat de cryptomunt kan worden gebruikt voor het witwassen van geld.

Afgelopen juli werd Facebook ondervraagd in de Amerikaanse senaat, waarin de Libra Association door een senator werd vergeleken met Spectre, de kwaadaardige organisatie uit James Bond-verhalen. Ook de Europese Unie doet onderzoek naar de cryptomunt en een bestuurslid van de Europese Centrale Bank liet zich vorige maand kritisch over Libra uit.

Visa en Mastercard hebben aangegeven dat zij de ontwikkelingen rondom Libra met interesse blijven volgen. De Libra Association heeft vooralsnog nog een aantal grote spelers als partner, zoals Uber en Vodafone.