CPB-directeur Laura van Geest wordt nieuwe bestuursvoorzitter AFM

Van Geest gaat op 1 februari aan de slag bij de Autoriteit Financiële Markten. Ze volgt Merel van Vroonhoven op, die het onderwijs inging.

Laura van Geest (Centraal Planbureau CPB) staat de pers te woord voor aanvang van de wekelijkse ministerraad op het Binnenhof.
Laura van Geest (Centraal Planbureau CPB) staat de pers te woord voor aanvang van de wekelijkse ministerraad op het Binnenhof. Foto Bart Maat/ANP

Laura van Geest wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat meldt minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) vrijdag. Momenteel is Van Geest directeur van het Centraal Planbureau (CBP).

Van Geest begint op 1 februari volgend jaar en zal de functie in principe voor vier jaar bekleden. Ze volgt daarmee definitief Merel van Vroonhoven op, die eerder dit jaar haar functie bij de AFM verruilde voor een baan in het speciaal onderwijs. Bestuurslid Hanzo van Beusekom heeft nu tijdelijk de leiding over de AFM.

In een toelichting zegt Hoekstra vrijdag verheugd te zijn met het aantreden van de 57-jarige Van Geest: “Met haar jarenlange ervaring, haar onafhankelijke blik en grote deskundigheid bij het CPB en eerder bij het ministerie van Financiën is ze een aanwinst voor de AFM.”

Van Geest is sinds 2016 directeur van het CBP. Ze studeerde eerder bestuurskunde en algemene economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ook werkte zij onder meer voor het Internationaal Monetair Fonds en het ministerie van Financiën.

NRC interviewde Van Geest deze zomer: ‘Mensen laten zoveel achter op internet. Verzekeraars stappen in die bubbel’