Broedkasten

‘Vleeskuikens na geboorte te lang zonder voedsel’

Een groot deel van de half miljard vleeskuikens die jaarlijks geboren worden in Nederland, krijgt te laat na de geboorte eten en drinken. Voortaan moeten de dieren binnen 36 uur nadat ze uit het ei zijn gekomen, voedsel en water krijgen. Dat staat in een besluit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in handen van de Volkskrant. Om aan de nieuwe richtlijn te kunnen voldoen, moeten boerenbedrijven mogelijk voor miljoenen euro’s hun broedmachines aanpassen. Boeren krijgen hiervoor vijf jaar de tijd. Jaarlijks worden een half miljard vleeskuikens in Nederland geboren, soms zitten er dagen tussen het uitkomen van het eerste en het laatste ei. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hanteerde een maximumtermijn van zestig uur, voordat kuikens eten en drinken krijgen. (NRC)