Brieven

Brieven NRC Handelsblad 11/10/2019

Migratieachtergrond

De Mos ‘lelieblank’

In zijn column van woensdag 9 oktober (Corrupt, dat zijn de anderen) haalt Lotfi el Hamidi een kort interview met Leefbaar-voorman Joost Eerdmans uit de zaterdagse radioshow dr. Kelder & Co aan. Zowel in de corruptie-affaire rond de Haagse wethouder Richard de Mos als in de door NRC geopenbaarde fraude met taxi-vergunningen op Schiphol, spelen ondernemers met een migratieachtergrond een centrale rol. Vandaar dat in onze rubriek ‘De Ongestelde Vraag’ aan Eerdmans wordt voorgelegd of er een mediterrane cultuur wordt geïmporteerd. De opmerking in zijn column „om tóch weer de migrant de schuld te geven” slaat nergens op. Ongemakkelijke vragen mogen gesteld worden, dat heeft alles met feiten en niets met racisme van doen. Evenmin is het doel smoezelige foefjes van de VVD of andere ‘witte partijen’ onder het tapijt te vegen. Bovendien sluit ik het korte gesprekje met Eerdmans af met een verwijzing naar het feit dat De Mos „lelieblank” is. „Laten we dat niet vergeten, Joost”. Het zou El Hamidi gesierd hebben die relativering niet weg te laten.


presentator

Fusie symfonieorkesten

Betekenisloos?

In de recensie Nieuw fusie-orkest Phion klinkt als hechte groep met rauw randje (9/10) staat dat de naam Phion, het orkest dat samengesteld is uit Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten, „volgens de betrokkenen geen specifieke betekenis” heeft. Inderdaad is de naam ongelukkig gekozen, zij wekt associaties met een energiemaatschappij, een verslavingskliniek of een farmaceutisch bedrijf. Of is wellicht toch gedacht aan Philharmonisch orkest Oost-Nederland?

Boeren

Zuur maar logisch

De boeren klagen heftig dat ze de afgelopen jaren zo goed hun best hebben gedaan met hun bedrijfsvoering. Zij hebben fors geïnvesteerd om aan alle door de overheid gestelde eisen te voldoen en krijgen nu weer een volgende rekening gepresenteerd. De vergelijking met de gepensioneerden dringt zich aan mij op: het hele leven gewerkt en premie betaald, en nu gekort worden. Allebei verongelijkt en ‘dus’ op naar Den Haag.

Maar ligt het niet anders? Door respectievelijk klimaatontwikkelingen en de veranderde demografische situatie ziet het beeld er anders uit dan we pakweg 25 jaar geleden dachten. Wel ons best gedaan, lang hard gewerkt en een hoogstaande landbouwsector tot stand gebracht, maar pech: er zijn te veel boeren en pensionado’s.

Dus het eigen belang moet wijken voor het algemene belang. Zuur maar logisch. Daar hebben we nou een regering en volksvertegenwoordiging voor. Dat zouden de boeren zich moeten realiseren voor ze weer naar Den Haag trekken.

Thuiskok

Mag het plantaardiger?

Op de voorpagina van de zaterdagkrant van 10 augustus stond naast de kop Geen biefstuk maar bonen geschreven: „De vraag is niet meer of maar hoe we moeten overschakelen op een goeddeels veganistisch dieet.”

Ik zie er in de recepten van de Thuiskok en die van Janneke Vreugdenhil, opmerkelijk weinig van terug. De hoeveelheid vegetarische (laat staan veganistische) recepten lijkt eerder af te nemen. Ik verbaas mij daar al enige tijd over, maar het smakeloze(!) recept van Sam de Voogt en dito foto erachter van woensdag 9 oktober, valt mij in alle opzichten rauw op mijn dak. Een barbecue-recept in de herfst met daarin een verheerlijking van diverse soorten vlees (en kaas) lijkt mij in deze tijd volstrekt onnodig en tamelijk bizar.

En dat terwijl er in dit seizoen zoveel plantaardig lekkers te eten valt (paddestoelen, tamme kastanjes, pompoenen). Een beetje kok maakt hier eenvoudige en goddelijke gerechten van. Ik vind het een gemiste kans op zijn minst, en zo langzamerhand ook een kwalijke zaak. Ik vind dat de krant zou moeten bijdragen aan het normaliseren van een dieet waarin het beperken van dierlijke producten vanzelfsprekend is.