Amsterdam steekt 45 miljoen in noodlijdende afvalcentrale

De gemeenteraad is akkoord met het voorstel van het college om 45 miljoen in AEB te steken. Het bedrag komt bovenop de 35 miljoen euro die het bedrijf al kreeg.

Door de problemen bij de Amsterdamse afvalenergiecentrale AEB dreigde een afvalcrisis in Amsterdam te ontstaan.
Door de problemen bij de Amsterdamse afvalenergiecentrale AEB dreigde een afvalcrisis in Amsterdam te ontstaan. Foto Ramon van Flymen/ANP

Het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB) krijgt een extra injectie van 45 miljoen euro van het Amsterdamse gemeentebestuur. De gemeenteraad is vrijdag akkoord gegaan met een reddingsplan van het college, meldt persbureau ANP. Door de problemen bij de Amsterdamse afvalenergiecentrale dreigde een afvalcrisis te ontstaan. Volgens het college is het geld nodig om een faillissement af te wenden.

Het bedrag komt bovenop de 35 miljoen euro die het AEB, waar de gemeente 100 procent aandeelhouder van is, afgelopen zomer al kreeg. De gemeenteraad wilde tijdens een spoeddebat tot in de nacht van donderdag op vrijdag van de verantwoordelijk wethouder Sharon Dijksma (Verkeer, vervoer, water en luchtkwaliteit, PvdA) weten of dat geld goed is besteed. Omdat het om bedrijfsgevoelige informatie gaat, vond het debat achter gesloten deuren plaats.

Dijksma antwoordde dat het geld nodig is voor salarissen, operationele kosten en het vervoeren van slib. Ook benadrukte ze dat het gehele bedrag van 45 miljoen niet in één keer zal worden uitgegeven.

Het AEB heeft zes verbrandingsovens. Vier daarvan kwamen half juli stil te liggen vanwege veiligheidsproblemen, zoals achterstallig onderhoud. Twee van de afgesloten verbrandingsovens zijn sinds dinsdag weer in werking. Daarmee zijn vier ovens nu operationeel, de laatste twee werken naar verwachting voor het eind van dit jaar weer.

Lees ook: Twee ovens Amsterdams afvalbedrijf weer in werking

Miljoenentekort

Het stilleggen van de vier ovens zorgde voor problemen met de verwerking van afval uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland. Ook kwam een deel van de warmtelevering aan Amsterdam in gevaar, net als het voortbestaan van het bedrijf. Er hadden in het verleden ook al meerdere branden plaatsgevonden bij het bedrijf.

Naast veiligheidsproblemen kampt het AEB met een miljoenentekort. Volgens Het Parool zou het bedrijf dit jaar een verlies van 145 miljoen leiden. Het bedrijf loopt het risico leningen van banken niet terug te kunnen betalen en kan mogelijk ook niet voldoen aan contracten die zijn gesloten met andere bedrijven.

Een plan om aan te sluiten bij de afvalenergiecentrale HVC mislukte onlangs. De Amsterdamse oppositie vond dat de gemeente te veel tijd heeft verspild door daar op in te zetten. De bedoeling is dat het AEB uiteindelijk in zijn geheel, of in delen, wordt verkocht, maar nu het langzaam beter gaat wordt er binnen de raad ook weer getwijfeld aan de verkoop van het bedrijf.