Turkije noemt offensief ‘succesvol’, onbekend aantal slachtoffers

De ‘Jihadi Beatles’ zijn door de VS uit een Syrisch detentiekamp verplaatst „voor het geval de Koerden de controle verliezen”.

Burgers vluchtten op woensdag met hun bezittingen tijdens een Turkse bombardement op Ras al-Ayn.
Burgers vluchtten op woensdag met hun bezittingen tijdens een Turkse bombardement op Ras al-Ayn. Foto Delil Souleiman/AFP

Er wordt hevig gevochten in het noordoosten van Syrië. De Turkse strijdkrachten zeggen op de tweede dag van het offensief tegen de Syrisch-Koerdische militie YPG in Noordoost-Syrië de door hen beoogde doelen te hebben bezet. Het Turkse ministerie van Defensie noemt de operatie tot nu toe „succesvol en zoals gepland”.

Er zijn slachtoffers gevallen in de strijd maar het aantal tot nu toe is nog onduidelijk. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) meldden vannacht op Twitter dat drie van hun strijders en vijf burgers zijn omgekomen. In de nacht van woensdag op donderdag zijn 181 doelen in Noordoost-Syrië aangevallen met luchtaanvallen en gevechtsvoertuigen. Ook zijn militairen op verschillende plekken de grens overgestoken voor een grondoffensief.

Onder andere de Syrische grensplaatsen Tal Abyad, Ras Al-Ayn, Al-Malikiyah en Qamishli zijn onder vuur genomen. Koerdische bronnen melden ook een luchtaanval op vijftig kilometer ten zuiden van de grens. Een nog onbekend aantal burgers is op de vlucht geslagen uit vrees voor het geweld.

‘IS-Beatles’

De VS hebben twee Britse IS’ers uit een Syrisch detentiekamp gehaald die ervan verdacht worden Amerikaanse, Britse en Japanse gijzelaars te hebben onthoofd. Eén van hun vermoede slachtoffers was de Amerikaanse journalist James Foley. De verdachten staan bekend als ‘de Beatles’ vanwege hun Britse accent en omdat ze eerder met zijn vieren waren. De aanvoerder ‘Jihadi John’ is in 2015 omgekomen bij een droneaanval, en het vierde ‘lid’ zit vast in Turkije.

Omdat de Koerdische strijders de detentiekampen met tienduizenden IS-strijders bewaken, wordt gevreesd dat de IS’ers ontsnappen als de Turken slagen in hun offensief. „Voor het geval dat de Koerden controle verliezen” zijn de twee „ergste van de ergste” nu in Amerikaanse hechtenis en worden ze naar een veilige plaats vervoerd, aldus president Trump.

De Turkse president Tayyip Erdogan zegt een ‘veilige zone’ te willen instellen in Noordoost-Syrië, tot dertig kilometer van de Syrisch-Turkse grens. Het doel zou zijn om de Koerdische strijders op afstand te houden van Turkije, maar ook om ruimte te maken voor de huisvesting van twee miljoen Syrische vluchtelingen. De Turkse aanval werd mogelijk doordat de VS zich afgelopen week plotseling terugtrokken uit het gebied.

Internationale reacties

In Europa wordt de Turkse invasie breed veroordeeld. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde het donderdagochtend „onacceptabel”. De Finse premier Antti Rinne schreef in een verklaring dat de actie van Turkije „de reeds complexe crisis in Syrië verergert”.

In Nederland ging de Tweede Kamer donderdagochtend in debat over de gebeurtenissen. Het parlement wil „stevige sancties” tegen Turkije. Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) zei dat „niet uit te sluiten”, maar vooralsnog is van sancties geen sprake. Wel gaat er extra streng gecontroleerd worden op wapenexport.

In het Tweede Kamerdebat werd ook het NAVO-lidmaatschap van Turkije ter sprake gebracht. Van de Kamer moet er in een spoedbijeenkomst worden overlegd om het offensief van Turkije te bespreken. De regering zegt het daarmee eens te zijn. Volgens minister Kaag is het niet mogelijk een land uit de NAVO te zetten.