Thuiskok

Hollandse viskoekjes

Viskoekjes = Aziatisch, dat is de associatie die ik direct heb. Maar in het kookboek Borreltijd liggen de viskoekjes op de Nederlandse borrelplank. Ze worden gemaakt met gerookte haringen, en onder meer aardappelen, melk en Zaanse mosterd, dus veel Hollandser krijg je het niet. In plaats van gerookte haring kun je natuurlijk ook gerookte zalm, forel of makreel gebruiken.

Maak de haringen schoon, zodanig dat je alleen visvlees zonder graten of vel over hebt. Kook de aardappels in gezouten water in tien tot twaalf minuten gaar. Stamp ze met de melk en het ei tot een grove puree. Breng op smaak met zout en peper. Hier gaan nu de vis, peterselie, kappertjes, mosterd en citroenrasp door. Meng tot een geheel.

Vorm kleine balletjes en plet die tussen je handen, als een soort mini-burger. Doe alle viskoekjes op een schone schaal en zet een half uur in de koelkast om op te stijven. Verhit een grote koekenpan met een scheut neutrale olie. Bestrooi de viskoekjes heel licht met bloem. Klop het overtollige bloem eraf. Bak twee tot drie minuten per kant, op medium vuur, goudbruin aan.