Noord-Syrië

Republikeinen willen sancties tegen Turkije

In het noordoosten van Syrië wordt hevig gevochten. De Turkse strijdkrachten begonnen woensdag met luchtaanvallen tegen de Syrisch-Koerdische militie YPG. Inmiddels zijn ook Turkse militairen de grens overgestoken voor een grondoffensief.

Dit blog is gesloten. Actuele ontwikkelingen over de situatie in Syrië leest u hier.

Republikeinen willen sancties tegen Turkije

Enkele tientallen Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden willen dat er sancties komen tegen Turkije wegens het Turkse offensief tegen Koerdische troepen in noordelijk Syrië. De partijgenoten van president Donald Trump zijn van plan daartoe een wetsvoorstel in te dienen, meldt persbureau Reuters.

De Republikeinen, onder wie Kevin McCarthy, partijleider in het Huis van Afgevaardigden, en andere prominente partijleden, hebben donderdag laten weten een krachtige reactie te willen zien op de agressie van Ankara. Ze nemen daarmee afstand van Trump, die het Turkse leger deze week ruim baan gaf met zijn besluit Amerikaanse troepen terug te trekken uit het gebied.

„President Erdogan en zijn bewind moeten ernstige gevolgen ondervinden van hun meedogenloze aanval op onze Koerdische bondgenoten", aldus Liz Cheney, voorzitter van de Republikeinse fractie in het Huis, in een verklaring.

Turkey must face serious consequences for mercilessly attacking our Kurdish allies in northern Syria, who incurred thousands of casualties in the fight against ISIS and helped us protect the homeland. https://t.co/fPqmJryHZ4

— Rep. Liz Cheney (@RepLizCheney) October 10, 2019

Republikeinen en Democraten hebben al een soortgelijk wetsvoorstel ingediend in de Senaat. Het was niet direct duidelijk hoe Democraten in het Huis van Afgevaardigden tegenover het initiatief staan. De Democraten hebben een meerderheid in het Huis.

De stap van Trump heeft geleid tot ongebruikelijke kritiek van Republikeinse partijgenoten. Volgens senator Lindsey Graham, die Trump vaak verdedigt, is het besluit „volledig tegen het advies van iedereen in” genomen.

'VN-Veiligheidsraad verdeeld over Turkse inval Syrië'

De VN-Veiligheidsraad werd het donderdag achter gesloten deuren niet eens over een gezamenlijke reactie op de Turkse militaire inval in het noorden van Syrië.

De vijf Europese leden van de vijftien landen tellende Veiligheidsraad pleiten in de ingelaste vergadering voor een einde aan het Turkse militaire optreden, meldde persbureau Reuters. Rusland, permanent lid van de raad en bondgenoot van de Syrische president Assad, bepleitte daarentegen terughoudendheid en wilde dat Syrië en Turkije met elkaar in gesprek gaan.

De Russische VN-ambassadeur Vasili Nebenzja zei een einde te willen aan alle „illegale militaire aanwezigheid” in Syrië. De Europese leden van de VN-Veiligheidsraad eisen een einde aan „het eenzijdige militaire ingrijpen” van Turkije. Hernieuwde gewapende conflicten zouden de stabiliteit van de hele regio ondermijnen en nieuwe vluchtelingenstromen op gang helpen, waarschuwden de Europese regeringsleiders eerder.

'Volledige verantwoordelijkheid'

Volgens Kelly Craft, de vertegenwoordiger van de Verenigde Staten bij de VN, draagt Turkije de „volledige verantwoordelijkheid” voor de veiligheid van Koerden en andere religieuze minderheden. Volgens Craft hebben de VS nooit hun goedkeuring verleend aan de Turkse inval. De Turken dienen ook zeker te stellen dat IS-strijders vast blijven zitten. „Als het daar niet in slaagt, zullen er consequenties zijn”, waarschuwde Craft.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zijn er drie opties. „We sturen duizenden troepen en winnen militair, we raken Turkije met sancties erg hard of sluiten een deal tussen Turkije en de Koerden”, aldus de Amerikaanse president op Twitter.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ....We have one of three choices: Send in thousands of troops and win Militarily, hit Turkey very hard Financially and with Sanctions, or mediate a deal between Turkey and the Kurds!

De Franse minister van Buitenlandse Zaken riep donderdag de internationale coalitie tegen Islamitische Staat op om bijeen te komen. Jean-Yves Le Drian vreest dat de terroristische groepering weer zou kunnen opduiken door de veranderende situatie in het noorden van Syrië.

Meer dan honderd Koerden demonstreerden op Schiphol

Zo'n honderd tot honderdvijftig Nederlandse Koerden demonstreerden donderdagavond op luchthaven Schiphol tegen de Turkse inval in Syrië.

De demonstranten stonden aanvankelijk binnen, maar gaven gehoor aan een verzoek van de marechaussee om de centrale hal te verlaten. De meeste demonstranten gingen daarna huiswaarts, vertelt een woordvoerder van de marechaussee desgevraagd.

Een woordvoerder van de Koerdische organisatie Democratisch Platform Nederland zegt tegen persbureau ANP te hopen dat Nederland zich internationaal in zal zetten voor de positie van de Koerden in het noorden van Syrië. „Het is allereerst van groot belang dat het luchtruim boven het noorden van Syrië wordt gesloten, zodat de Turken er geen luchtacties meer kunnen uitvoeren.”

Eerder op donderdag demonstreerde een groep Koerden in Arnhem, meldde omroep Gelderland. Daar riepen zo'n tweehonderd demonstranten leuzen tegen de Turkse president Erdogan.

Zaterdag organiseert de Koerdische gemeenschap een demonstratiemars vanaf het Malieveld in Den Haag.

Dit is wat we tot nu toe weten over de Turkse inval

Turkije is woensdag begonnen met een offensief tegen de Syrisch-Koerdische militie YPG in Noordoost-Syrië. Ook donderdag wordt hevig gevochten in de regio. Turkije wil in het gebied een 'veilige zone' creëren, waar Syrische vluchtelingen naar kunnen terugkeren. Hiervoor moet de overwegend Koerdische bevolking wijken.

Dit is wat we tot nu toe weten over de Turkse inval:

  • Aan beide zijden van de Turks-Syrische grens zijn burgerslachtoffers gevallen. Voor zover bekend zijn er zowel in Turkije als in Noord-Syrië negen burgers omgekomen. Onder de slachtoffers zijn drie kinderen.
  • Turkije zegt 174 terroristen te hebben uitgeschakeld. Vermoedelijk gaat het vooral om leden van de YPG, die Turkije beschouwt als een terroristische organisatie vanwege haar banden met de PKK.
  • De inval heeft er volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR toe geleid dat tienduizenden inwoners van het gebied hun huis zijn ontvlucht.
  • De internationale gemeenschap heeft de inval veroordeeld, verschillende landen overwegen sancties in te stellen tegen Turkije.
  • De Turkse president Erdogan bijt van zich af: hij heeft gedreigd de 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije naar Europa te sturen als EU-landen de inval bestempelen als bezetting.
  • De Verenigde Naties roepen op tot deëscalatie.

Turkije zegt 174 'terroristen' te hebben gedood

Volgens het Turkse ministerie van Defensie zijn 174 terroristen gedood sinds de zogenoemde operatie Vredesbron is begonnen. Turkije beschouwt alle leden van de Turks-Koerdische Arbeiderspartij (PKK), de Volksbeschermingseenheden (YPG) en de Democratische Uniepartij (PYD) als terroristen.

Twitter avatar tcsavunma T.C. Millî Savunma Bakanlığı Barış Pınarı Harekâtı kapsamında Rasulayn’daki bir sığınağa düzenlenen hava harekâtında 19 PKK/PYD-YPG’li terörist etkisiz hale getirildi. Böylelikle harekâtın başından itibaren etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 174 oldu.
#MSB #TSK #BarışPınarıHarekatı https://t.co/Z5BnbWM3NB

'Turkije omsingelt twee dorpen in handen van de SDF'

Turkse militairen hebben in samenwerking met militairen van het Vrije Syrische Leger twee dorpen die in handen zijn van de overwegend Koerdische Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) omsingeld, meldt een woordvoerder aan persbureau Reuters. Ook zouden de Turken de macht in meerdere nabijgelegen dorpjes al in handen hebben.

De omsingelde dorpen zijn volgens het Vrije Syrische Leger Ras al-Ain en Tel Abyad. Turkije wil in het gebied waar de plaatsen liggen een 'veilige zone' creëren waar Syrische vluchtelingen naar moeten kunnen terugkeren. Hiervoor moet de veelal Koerdische bevolking wijken.

'Een bijrol kan Europa zich niet meer veroorloven'

De Turkse invasie in Syrië laat fricties in westerse allianties zien en leert dat Europa niet aan de zijlijn kan blijven, constateert NRC-redacteur Michel Kerres. Zeker niet in de eigen regio.

Lees ook: Een bijrol kan Europa zich niet meer veroorloven

Minister Blok reageert op dreigement over vluchtelingen

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) noemt de dreigementen van de Turkse president Erdogan „niet behulpzaam”, meldt de NOS. Erdogan dreigde eerder op donderdag de deuren naar de Europese Unie open te zetten voor de 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen die in Turkije verblijven. Blok vindt dat hij situatie niet moet laten escaleren:

„Dreigementen zijn niet behulpzaam en doen geen recht aan de humanitaire gevolgen die dit offensief kan hebben. We hebben via de EU en de NAVO een helder signaal afgegeven. Niemand heeft er belang bij dit verder te escaleren.”

Guterres roept op tot deëscalatie in Noord-Syrië

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres roept op tot deëscalatie van het conflict in Syrië. Tegen een groep journalisten zei hij zich ernstig zorgen te maken over de situatie in het noorden van dat land. Hij benadrukte dat alle landen zich dienen te houden aan de internationale verdragen.

Ook zei hij zich zorgen te maken over humanitaire gevolgen die het conflict heeft. Hij vreest dat burgers het slachtoffer worden, onder meer doordat zij gedwongen worden hun huis te verlaten. Eerder op de dag maakte de vluchtelingenorganisatie van de VN bekend dat tienduizenden inwoners van Noord-Syrië zijn gevlucht vanwege de Turkse invasie.

Bij monde van zijn woordvoerder zei Guterres woensdag al dat hij niet gelooft in een militaire oplossing voor het conflict. Hij benadrukte dat burgers en de infrastructuur die burgers gebruiken, beschermd moeten worden.

Turkije zet waterkanonnen in tegen demonstranten, critici opgepakt

Turkije treedt hard op tegen mensen die het niet eens zijn met de inval in Noord-Syrië. Zo zijn er 21 mensen gearresteerd die op sociale media kritiek hebben geuit op de invasie. Ook heeft de politie waterkanonnen ingezet om demonstranten uiteen te drijven die de straat opgingen om zich uit te spreken tegen de invasie.

Waterkanonnen in Diyarbakir. Foto Reuters/Singer

In Diyarbakir, de grootste stad in het zuidoosten van Turkije, zijn zeker 25 mensen opgepakt bij een demonstratie. In deze stad wordt al wekenlang gedemonstreerd tegen het afzetten van Koerdische burgemeesters, nu is het protest omgevormd tot een protest tegen de invasie in Noord-Syrië.

Burgerdoden aan beide zijden van de grens

Aan de Turkse zijde van de Syrisch-Turkse grens zijn tot dusver negen mensen, onder wie een kind, omgekomen. Dat hebben de Turkse autoriteiten bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Ook zijn tientallen burgers gewond geraakt. De slachtoffers vielen in de plaatsen Akçakale en Nusaybin.

Ook aan de andere kant van de grens zijn negen burgers omgekomen, melden de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Twee van de doden zijn kinderen. Volgens de SDF zijn de slachtoffers omgekomen door luchtaanvallen en geweervuur.

Drie burgerdoden aan Turkse zijde

In de Turkse stad Akçakale zijn donderdag drie burgers omgekomen doordat een mortiergranaat ontplofte. Een van de doden is een kind. Dat melden verschillende bronnen aan persbureau Reuters. Volgens de Turkse autoriteiten is de granaat afkomstig uit Syrië, deze zou afgevuurd zijn door de Syrisch-Koerdische militie YPG.

Akçakale ligt op de grens met Syrië.

Trump in gesprek met Koerden én Turken

De Amerikaanse president Donald Trump zegt de situatie in Noord-Syrië op de voet te volgen. Hij kondigt aan Turkije „heel hard financieel te zullen raken” als het land regels overtreedt. Ook zegt Trump in gesprek te zijn met zowel de Koerden als de Turken.

Trump stelt de Amerikaanse troepen uit het gebied gehaald te hebben om een einde te maken aan de „eindeloze oorlog” tussen de Koerden en Turkije. De Amerikaanse president besloot zondagavond de Amerikaanse troepen terug te trekken en maakte zo de weg vrij voor een Turkse invasie in Noordoost-Syrië.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Turkey has been planning to attack the Kurds for a long time. They have been fighting forever. We have no soldiers or Military anywhere near the attack area. I am trying to end the ENDLESS WARS. Talking to both sides. Some want us to send tens of thousands of soldiers to....
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ....the area and start a new war all over again. Turkey is a member of NATO. Others say STAY OUT, let the Kurds fight their own battles (even with our financial help). I say hit Turkey very hard financially & with sanctions if they don’t play by the rules! I am watching closely.

De Turkse invasie in beeld

UNHCR: tienduizenden burgers op de vlucht

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vreest dat vooral de burgers die in Noord-Syrië wonen, het slachtoffer zullen worden van de Turkse invasie. Volgens de UNHCR zijn tienduizenden mensen hun huis ontvlucht uit angst voor Turkse aanvallen. De organisatie benadrukt dat zij gevaar kunnen lopen door het gebrek aan humanitaire steun en lage temperaturen in het gebied. Eerder op donderdag meldde The Guardian dat tientallen hulpverleners het gebied hebben verlaten.

Rook na aanvallen bij de Syrisch-Turkse grens. Foto Lefteris Pitarakis/AP

Ook stelt de UNHCR dat de Syriërs die hun land in de afgelopen jaren zijn ontvlucht, alleen terug hoeven te keren naar Syrië als zij dat zelf willen. Hiermee lijkt de organisatie te reageren op de plannen van de Turkse president Erdogan. Hij stelt dat „het faciliteren van de terugkeer van Syrische vluchtelingen” een van de doelen is van de Turkse invasie in Noord-Syrië. In Turkije verblijven 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen.

Israëlische premier waarschuwt voor etnische zuiveringen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Turkse invasie in Noord-Syrië veroordeeld. Hij waarschuwt voor etnische zuiveringen van Koerden in het gebied. Israël is bereid om humanitaire hulp te verschaffen aan de Koerden, aldus de premier.

De afgelopen jaren zijn de spanningen tussen Turkije en Israël opgelopen. De Turkse president Erdogan heeft meermaals felle kritiek geuit op Netanyahu, onder meer vanwege zijn harde optreden tegen Palestijnen in de Gazastrook. De Israëlische premier bekritiseert Erdogan op zijn beurt omdat hij dezelfde Palestijnen steunt. Eind 2017 dreigde Erdogan de diplomatieke banden met Israël op te zeggen.

Zeventien gewonden bij ontploffing Turkse stad Akçakale

In de Turkse stad Akçakale zijn zeventien mensen gewond geraakt toen een mortiergranaat ontplofte, melden Turkse media. Volgens persbureau Reuters vond de ontploffing plaats in de buurt van een overheidsgebouw. Turkse media stellen dat de Syrisch-Koerdische militie YPG achter de explosie zit. Dit is niet bevestigd.

Twitter avatar tictoc Bloomberg TicToc @business Black smoke is seen covering the sky of Akçakale, a border town between Turkey and Syria. The Turkish military operation is underway against Kurdish fighters in Syria https://t.co/ON6Zx01Anh

Turkije strijdt tegen online kritiek op invasie in Syrië

De Turkse politie treedt op tegen Turken die online kritiek uiten op de Turkse invasie in Noord-Syrië. Volgens persbureau Bloomberg heeft de politie tot dusver „juridische stappen” ondernomen tegen 78 mensen. Het is onduidelijk of zij zijn opgepakt.

Volgens de Turkse autoriteiten maken de critici zich schuldig aan het oproepen tot haat. Ook zouden zij terroristische organisaties propageren. Mensen die in Turkije worden veroordeeld voor dit soort feiten, kunnen tot een jaar gevangenisstraf krijgen.

Koerden gaan demonstreren op Malieveld

Nederlandse Koerden willen zaterdagmiddag demonstreren op het Haagse Malieveld tegen de Turkse invasie in Noord-Syrië. Dat heeft de Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan (DemNed) bekendgemaakt.

DemNed zegt zich ernstige zorgen te maken over de ontwikkelingen. De organisatie roept EU-landen op een „duidelijk standpunt in te nemen waarin mensenrechten en mensenlevens op de voorgrond staan”. Volgens de organisatie probeert de Turkse president Erdogan EU-landen angst in te boezemen door te dreigen Syrische vluchtelingen naar Europa te sturen, om zo te voorkomen dat de landen zich verzetten tegen de inval in Noord-Syrië.

Eerder op donderdag dreigde Erdogan de 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen die in Turkije verblijven naar Europa te sturen, als EU-lidstaten de militaire invasie in Syrië bestempelen als een bezetting.

Erdogan: 109 terroristen gedood

Volgens de Turkse president Erdogan hebben de Turkse troepen sinds de invasie begon 109 terroristen gedood. Dat maakte hij bekend tijdens een toespraak bij een bijeenkomst van zijn AK-partij. Hij stelde dat Turkije wil voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen.

Ook beloofde de Turkse president dat er geen ruimte zal zijn voor aanhangers van Islamitische Staat in Noord-Syrië. Hij stelde dat IS-gevangenen die „vast moeten blijven zitten” niet vrij zullen komen. IS-gevangenen die „geaccepteerd worden door hun landen”, zullen daarheen terugkeren volgens de president.

Luchtaanvallen in Noord-Syrië. Foto Lefteris Pitarakis/AP

Trump baart opzien met vergelijking met Tweede Wereldoorlog

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is het terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië gerechtvaardigd omdat de Koerden de Verenigde Staten ook niet bijstonden op de stranden van Normandië. Tijdens een persconferentie zei de president dat de Koerden alleen samenwerken met de VS als het gaat om het behoud van hun eigen land.

De vergelijking met de Tweede Wereldoorlog kwam de president op veel kritiek te staan, onder meer omdat de Koerden geen deel uitmaakten van het conflict destijds. Daarnaast stellen critici dat de Koerden de Amerikanen de afgelopen jaren juist hebben geholpen met het gevecht tegen IS, waar de VS zelf ook baat bij hadden.

De president stelde tijdens de persconferentie ook dat de steun die de VS in Noord-Syrië boden, „enorme hoeveelheden geld” heeft gekost. Hij benadrukte dat de Verenigde Staten de „Koerden mogen”. Eerder veroordeelde de Amerikaanse president de Turkse invasie.

President Erdogan dreigt 3,6 miljoen vluchtelingen naar Europa te sturen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft donderdag gedreigd de 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen die in Turkije verblijven naar Europa te sturen, als EU-lidstaten de militaire invasie in Syrië bestempelen als een bezetting. Dat meldt persbureau Reuters.

Hiermee reageert Erdogan op de storm van kritiek die is ontstaan sinds de invasie woensdag begon. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde de inval bijvoorbeeld „onacceptabel”. De Finse premier stelde dat de actie „de reeds complexe crisis in Syrië verergert”. Ook Nederland overweegt sancties tegen Turkije in te stellen. Verschillende landen hebben opgeroepen tot een spoedbijeenkomst van de NAVO.

De tweede dag van het Turkse offensief

Het is de tweede dag van het Turkse offensief tegen de Syrisch-Koerdische militie YPG in Noordoost-Syrië. Er wordt hevig gevochten in de regio. Onder andere de Syrische grensplaatsen Tal Abyad, Ras Al-Ayn, Al-Malikiyah en Qamishli zijn onder vuur genomen.

Dit weten we tot nu toe over de inval in Syrië:

  • Er zijn slachtoffers gevallen maar hoeveel is nog niet bekend. De SDF meldden vannacht op Twitter dat er vijf burgers en drie van hun strijders zijn omgekomen.
  • Volgens het Turkse ministerie van Defensie zijn in de nacht van woensdag op donderdag 181 doelen in Noordoost-Syrië aangevallen met luchtaanvallen en gevechtsvoertuigen. Het ministerie noemt de operatie tot nu toe „succesvol en zoals gepland”.
  • De VS hebben de 'IS-Beatles' uit een Syrisch detentiekamp gehaald. Dat zijn twee Britse IS’ers die ervan verdacht worden Amerikaanse, Britse en Japanse gijzelaars te hebben onthoofd. „Voor het geval dat de Koerden controle verliezen” over de detentiekampen zijn de twee „ergste van de ergste” gevangenen nu in Amerikaanse hechtenis, aldus president Trump.
  • De Tweede Kamer dringt aan op het opleggen van sancties aan NAVO-bondgenoot Turkije. De regering is vooralsnog terughoudend.
Lees ook ons nieuwsbericht van donderdagochtend: Turkije noemt offensief ‘succesvol’, onbekend aantal slachtoffers