Oranje knokt zich langs Noord-Ieren

EK-kwalificatie Nederland kwam opnieuw op achterstand, maar in extremis won het nog. Bondscoach Ronald Koeman: „Het is goed dat we ook op deze wijze kunnen winnen.”

Met twee goals laat in de wedstrijd hield Memphis Depay Oranje in de race voor het EK van 2020.
Met twee goals laat in de wedstrijd hield Memphis Depay Oranje in de race voor het EK van 2020. Foto Reuters

Het werd de fysieke vechtwedstrijd die het Nederlands elftal had willen voorkomen. Maar het kreeg de uitslag die het wenste. In extremis, in de Kuip in Rotterdam werd het 3-1 tegen Noord-Ierland, in deze cruciale kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2020.

Het was een wonderlijke ontsnapping, na een draak van een optreden van Nederlandse kant, in een wedstrijd waarin lang nauwelijks uitgespeelde kansen werden gecreëerd. Tot de goals opeens vielen, allemaal in het laatste kwartier.

Lang was het een vervelend, sloom duel. Noord-Ierland dekte de passlijnen gedisciplineerd af, maakte het veld klein, compact als een mierenhoop. Ze opereerden met een stevig vijfmansblok op het middenveld en offerden Paddy McNair, noeste middenvelder bij Middlesbrough op het tweede niveau in Engeland, op aan het uitschakelen van Oranje-regisseur Frenkie de Jong – met succes.

Oranje was slordig, rommelig, stroperig – met veel balverlies. Nederland stond op slot, was niet in staat te versnellen vanuit dat trage tempo, in de wurggreep van de Noord-Ieren. „We kregen niet echt ruimte, konden geen mensen tussen de linies vinden”, zei bondscoach Ronald Koeman later.

Zo complex waren de oplossingen die gezocht werden. Zo worstelend met de bal, vaak niet wetend naar wie gespeeld moest worden. Ook Matthijs de Ligt, opeens een onzekere factor, leverde plompverloren ballen in.

Hulpeloos

Je kan je afvragen of het verstandig was te beginnen met controleur Marten de Roon en rechtsback Denzel Dumfries, van wie eerder al is gebleken dat zij weinig voetballend vermogen toevoegen aan dit elftal. Ze dwaalden wat hulpeloos rond, op het middenveld, aan de rechterkant.

Een klein halfuur voor tijd kwam de onontkoombare dubbele wissel. Donyell Malen voor Ryan Babel en Donny van de Beek voor De Roon. Tien minuten voor tijd, de nood in die fase erg hoog, kwam stormram Luuk de Jong, voor Dumfries. Het bleek een uitstekende zet, toch weer, van Koeman.

Het was een wonderlijke ontsnapping, na een draak van een optreden

Het oogde ongeïnspireerd, zo in contrast met die flitsende tweede helft tegen Duitsland vorige maand. Koeman had woensdag al waarschuwende teksten gegeven. Tijdens de trainingen op dinsdag en woensdagochtend „waren er momenten dat het niet goed was”, zei hij woensdagmiddag in Zeist.

„Waar het dan ook aan ligt. Korte voorbereiding, stukje vermoeidheid.” Was het gemakzucht, werd gevraagd. „Misschien soms ook.”

Het Nederlands elftal is „niet in de positie is om al te gaan zweven”, zei linksback Daley Blind. „We moeten nederig zijn.” Nederig moest dit Oranje zijn, toen het gevreesde moment kwam, in de 75ste minuut. Die zeldzame keer dat de Noord-Ieren in de buurt kwamen van Nederlands doelgebied. De Ligt werkt halfslachtig weg, Blind wordt afgetroefd door Stuart Dallas, die voorgeeft op invaller Josh Magennis, die alerter is dan De Ligt en binnenkopt: 0-1.

Hossend stonden de 4.000 Noord-Ieren in de Kuip – voetbal als feest, als verbroedering. Hun gezang had al onophoudelijk geklonken – ‘green and white army’. Zoals ze verrasten op het EK in 2016 met een achtste finale, leek ook hier een stunt in de maak.

Slim puntertje

„Toen had ik het gevoel: het kan ook niks worden vanavond”, zei Koeman. Wéér een achterstand, Oranje heeft er inmiddels een merkwaardig patent op: in vijf van de zeven duels in 2019 kwam het als eerste achter. Koeman: „Duitsland komt vaak voor en wint niet, wij komen achter en winnen wel. Dus, wat zou je liever hebben.”

Kort erop, aanval over links, pass Malen, slim puntertje Memphis Depay: 1-1. De blessuretijd loopt al, als Luuk de Jong uit het niets met een wat houterige maar tegelijkertijd ook miraculeuze actie de 2-1 binnentikt. Depay maakte via binnenkant paal nog 3-1. Het shirt ging uit bij Depay, deze frisse, moeizame oktoberavond in Rotterdam.

Nederland leidt nu in groep C, met nog drie duels te gaan. Als het zondag wint in Wit-Rusland is plaatsing nagenoeg zeker. Stroef was het. „We willen goed voetbal spelen, kansen creëren”, zei Koeman. „Maar het is ook een goede stap dat we op deze wijze de wedstrijd winnen.”

N.B.: Dit artikel is op 11 oktober 2019 om 10.15 uur geüpdate.