‘Ik ben er nog steeds niet op uitgekeken’

Mijn favoriet Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: Een tekening

Giraffe, waskrijt op papier, 50x65cm
Giraffe, waskrijt op papier, 50x65cm Schilderij van Martin Luhulima

‘Ik heb jullie gemaild omdat ik het leuk zou vinden als deze rubriek ook eens aandacht besteedt aan dit soort kunstenaars. Martin Luhulima schildert bij Abrona in Zeist, daar wonen en werken mensen met een verstandelijke beperking. Ze hebben een winkel met een café, waar je dingen kunt kopen die ze maken: kleurige, speelse tekeningen en schilderijen, maar bijvoorbeeld ook zelf gebakken koekjes. Ik loop er vaak langs als ik in mijn lunchpauze een ommetje maak. In mijn werk help ik mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt om weer aan werk te komen. Soms is dat betaald werk, soms vrijwilligerswerk.

„Zo nu en dan ga naar binnen in hun winkel en koop ik iets. Deze tekening zag ik er twintig jaar geleden hangen, ik vond hem meteen mooi. Ik zag ook direct dat het een giraffe was, ook al heeft-ie geen lijf, zitten zijn ogen op een vreemde plek en zijn z’n poten rood-geel gestreept. Het is een vrolijk en oorspronkelijk werk. Ik hou ook van giraffes, het zijn grappige beesten. Dus toen mijn vader vroeg wat ik voor mijn verjaardag wilde, zei ik: die tekening. Sindsdien hangt de giraffe in mijn woonkamer, ik ben er nog steeds niet op uitgekeken.

„Zelf ben ik amateurfotograaf, vooral van natuur. Ik heb workshops gevolgd bij Ruben Smit, de maker van De Nieuwe Wildernis. Tijdens zo’n workshop ga je met hem mee op pad, je fotografeert dieren of landschappen. En ik ga ook wel eens op een vogelreis. In Duitsland fotografeerde ik laatst Baardmannetjes. Daar word ik dan helemaal blij van. Het ontspant me ook, op pad gaan om te fotograferen.

„En ik hou van moderne kunst. Met twee vriendinnen en een vriend ga ik regelmatig naar tentoonstellingen, één van die vriendinnen is kunsthistorica. Laatst waren we in Bristol bij de Martin Parr Foundation. Hij was in de galerie, ik heb nu een handtekening van hem. Trouwens óók van Martin Luhulima. Die heb ik sinds ik een ansichtkaart kocht met een werk van hem en hij zelf ook in de winkel was. Ik zei: ik heb een tekening van je aan de muur hangen, wil je deze kaart voor mij signeren?”