Klimaatactivisten bezetten luchthaven London City, ruim 50 arrestaties

Volgens Britse media werden vijftig demonstranten van actiegroep Extinction Rebellion opgepakt.

Een activist moest door de brandweer van een vliegtuig worden gehaald.
Een activist moest door de brandweer van een vliegtuig worden gehaald. Foto Henry Nicholls/Reuters

In Londen zijn donderdag tientallen activisten van Extinction Rebellion opgepakt omdat zij op London City Airport aan het demonstreren waren voor meer actie tegen klimaatverandering. Een van de actievoerders klom daarbij op een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij British Airways. Dat meldt de BBC.

De activisten hielden een sit-in in de centrale hal van de luchthaven. ‘s Middags wisten zij de toegang tot de luchthaven tijdelijk te bezetten. Het vliegverkeer ondervond hier geen hinder van. De demonstranten willen de luchthaven, op zo’n vijftien kilometer van het centrum van de stad, in totaal drie dagen bezet houden.

De man die op het vliegtuig klom, is voormalig Paralympisch sporter James Brown. Hij filmde zijn stunt met zijn telefoon, in de video roept hij overheden op meer te doen tegen klimaatverandering. Brown is uiteindelijk door de brandweer van het toestel gehaald en door de politie gearresteerd.

Het is de vierde dag op rij dat activisten van Extinction Rebellion in de Engelse hoofdstad demonstreren voor het klimaat. De protesten van de actiegroep verliepen tot nu toe steeds vreedzaam. Extinction Rebellion is in verschillende landen actief. De afgelopen week demonstreerden activisten uit naam van de groepering onder andere in Melbourne, Sydney, Wenen, Madrid en Amsterdam.

Twitter avatar SkyNews Sky News “We’re protesting against government inaction on climate and ecological breakdown.” Paralympic medallist James Brown has climbed on top of a plane at London City Airport as part of the Extinction Rebellion protests. Read more on this story here: https://t.co/WEG2qAnpGS https://t.co/ugeglDBmCm