Recensie

Recensie Theater

Jong talent maakt van ‘Allemaal mensen’ energieke show

Theater Bij Toneelgroep Oostpool maakt regisseur Marcus Azzini een nieuwe aflevering van zijn theaterserie ‘Allemaal mensen’, nu met acteurs van de toneelschool Arnhem. Het resultaat is een voorstelling met veel lol en aanstekelijk elan.

Piet Kooij en Carina de Vroome in ‘Allemaal mensen/ Umuntu’.
Piet Kooij en Carina de Vroome in ‘Allemaal mensen/ Umuntu’. Foto Sanne Peper

De gunfactor is groot bij Allemaal Mensen/ Umuntu van Toneelgroep Oostpool. Tien jonge mensen stellen zich voor, met al hun energie, kwetsbaarheid, zelfspot en jongehondendrift. In deze door Toneelgroep Oostpool omarmde afstudeervoorstelling, van de toneelschool Arnhem, bespelen ze bovendien een mooie, eenvoudige waarheid: mensen zijn meer dan je aan de buitenkant kan zien.

De eerste indruk is bewust stereotiep: Joy Delima de zwarte schoonheid die van dansen houdt, Rabbi Jallo de moslim en vluchteling, Tommie Kinneging en Alexander Schuitema de macho’s. Vier witte actrices lijken inwisselbaar. Maar Delima is ook de activiste, die vertelt hoe ze als kind worstelde met het straight maken van haar kroezende haar tot ze besloot haar natuurlijke afro te accepteren. Jallo is eigenlijk een orthodoxe Syriër, Carina de Vroome, één van de vier, is een maagd die graag porno leest en de seks aan haar verbeelding overlaat. Kharim Amier ontkent dat hij de homo is voor wie de anderen hem uitmaken, hij is gewoon zachtaardig.

De tien spelen hun eigenschappen en onderlinge verschillen uit in krachtige, korte scènes, met dans, zang en soms harde, indringende woorden, maar vooral veel lol en aanstekelijk elan. Seksualiteit en genderkeuze spelen een grote rol en het publiek wordt duchtig onderricht over wat queer is en wat niet. Hanneke van der Paardt brult met ontbloot bovenlijf dat ze een jongetje is, een meisje, een man, een vrouw.

Het is charmant zolang het duurt, want achteraf borrelen de bedenkingen toch wel op. Het idee van ‘umuntu’ – je wordt mens door de gemeenschap – hangt er een beetje bij. En het ditjes-en-datjesconcept van Allemaal mensen (dit is de zoveelste aflevering in een serie) is vaak ook gratuit en oppervlakkig. Geinig voor een half uur durende Parade-voorstelling, maar uitgerekt tot twee uur meer popcorn dan goed voor je is. Daar kan geen gunfactor tegenop. Dat alles leidt naar de meest drakerige conclusie die een recensie kan hebben, maar ik geef hem toch: ik ben heel benieuwd wat deze talenten hierna gaan doen.