Faillissement

Na stamcelbank Cryo-Save valt nu eigenaar Esperite om

Het noodlijdende biotechbedrijf Esperite, onder meer bekend van de stamcelbank Cryo-Save, is bankroet. Toezichthouder AFM kondigde woensdagmiddag aan de handel in het beursgenoteerde bedrijf stil te leggen, in afwachting van een persbericht. Kort daarop bleek dat de rechtbank in Amsterdam Esperite een dag eerder failliet heeft verklaard.

Eerder deze maand gingen twee prominente dochterbedrijven van Esperite, waaronder Cryo-Save, al failliet. Het moederbedrijf kondigde daarna aan door te willen als investeringsmaatschappij gericht op de gezondheidszorg. Bij beleggers viel dat bericht verkeerd, waardoor het aandeel flink verloor.

Met het in Zutphen gevestigde Esperite ging het al langer niet goed. Het bedrijf haalde de laatste tijd vooral het nieuws omdat het jaarverslagen later publiceerde dan beloofd. Vorig jaar moest Esperite publicatie van de cijfers over 2017 meermaals uitstellen omdat de accountantscontrole nog niet was afgerond. Toen ze eindelijk verschenen, bleek dat accountant EY weigerde ze goed te keuren. Op een omzet van 16,6 miljoen euro verloor Esperite bijna 13 miljoen.

Op de jaarcijfers over 2018, die dit voorjaar zouden verschijnen, is het nog altijd wachten. In mei kondigde Esperite aan de publicatie uit te stellen tot eind juni, maar die belofte werd gebroken. (NRC)