Er zijn dingen die je nooit vergeet

De toerist Steeds meer buitenlandse toeristen bezoeken Nederland, in 2018 ruim 19 miljoen. Wie zijn het?

Radhika Kulkarni (links), Rama Mark (rechts) en Lalitha Devarajan uit de VS en het VK.
Radhika Kulkarni (links), Rama Mark (rechts) en Lalitha Devarajan uit de VS en het VK. Foto

De klokken van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch hebben net het middaguur ingeluid als Radhika Kulkarni (63), Rama Mark (58) en Lalitha Devarajan (82) langslopen. Ze zijn onderweg naar het Jheronimus Bosch Art Center, even verderop. „Ik woon in Lincoln. Daar hebben we een prachtige kathedraal, een van de grootste van Engeland. Dit is ook een mooi exemplaar”, zegt Rama Mark. Haar zus Radhika Kulkarni woont met moeder Lalitha Devarajan in de Verenigde Staten. Kulkarni en haar moeder verblijven zes weken in Nederland voor een opdracht van Kulkarni bij de TU Eindhoven. Ze is gespecialiseerd in advanced analytics en werkte bij een softwarebedrijf. „Ik ben gepensioneerd, maar ik geef nog lezingen, zoals nu in Eindhoven en aan de Jheronimus Academy of Data Science in Den Bosch.”

De keuze om elkaar in Nederland te treffen voor een reünie was vooral praktisch. Rama Mark: „Nederland is voor mij gemakkelijk te bereizen.” In één dag bezochten ze Rotterdam, de Kinderdijk en Den Haag. Daar wilden ze per se heen om Panorama Mesdag te bezoeken. Alle drie hadden ze het panoramaschilderij van Hendrik Willem Mesdag al een keer gezien. „Het is geweldig”, zegt Rama Mark, die arts is en aan klassieke Indiase dans doet. „De laatste keer dat ik het zag, was dertig jaar geleden, in 1988, met mijn moeder. Er zijn dingen die je nooit vergeet. De Mesdag is er één van.”

„Oké, genoeg nu”, zegt moeder Lalitha Devarajan. Ze wil verder. Kulkarni: „Zij is de grootste toerist van ons allemaal. Ze is al bezig met de volgende reis. Naar Singapore, met onze broer.” De familie komt oorspronkelijk uit India, maar is uitgezwermd over de wereld. Radhika Kulkarni vertrok in 1977 naar de VS om te promoveren. Haar broer ging bij hetzelfde softwarebedrijf werken en woont net als moeder Lalitha Devarajan in de VS. Rama Mark verhuisde dertig jaar geleden met haar man, eveneens arts, naar het VK. Daar woont ook hun tweede broer, die ook arts is.

Ze denken dat ze nog wel een keer terugkomen naar Nederland. „Ik wil hier een keer een fietstocht maken, misschien met mijn kinderen”, zegt Rama Mark.

Het Jheronimus Bosch Art Center blijkt dicht op maandagen. Dan toch maar een bezoekje aan de kathedraal.