Britse media in ban van rel tussen twee voetbalvrouwen en tabloid The Sun

Een rel tussen de vrouwen van de bekende Britse voetballers Wayne Rooney en Jamie Vardy, over het lekken van valse berichten aan de krant The Sun, heeft woensdag voor ophef gezorgd in de media in het VK. De affaire werpt opnieuw een negatief licht op de manier waarop verhalen van The Sun totstandkomen, kort nadat de Britse prins Harry een aanklacht heeft ingediend tegen meerdere tabloids.

Colleen Rooney beschuldigde woensdag de vrouw van Jamie Vardy, Rebekah, van het doorspelen van nepverhalen. Op Instagram zette zij een verklaring waarin ze een „digitale spionnenactie” uit de doeken deed: om te achterhalen wie achter de verspreiding van roddels zat, gebruikte ze de ‘stories’ in haar afgeschermde Instagram-profiel. Ze plaatste zelf nepberichten, om te onderzoeken wie ze bekeek (dat wordt voor de gebruiker bijgehouden) en welke verhalen de Britse pers bereikten. Om haar vermoeden te bevestigen, legde Rooney uit, „blokkeerde ik iedereen van het bekijken van [de stories op] Instagram, behalve één account”. Ze schrijft dat uit haar eigen data blijkt dat die ene gebruiker met toegang ook inderdaad haar stories volgde. Het zou gaan om Rebekah Vardy. Zij ontkende de aantijgingen woensdag.

De afgelopen maanden is Rooney níet naar Mexico afgereisd voor een procedure om de sekse van een ongeboren kind te laten bepalen. Ze overweegt géén nieuwe tv-optredens en heeft ook geen last van lekkage in haar nieuwe huis. Al die verhalen waren nep. Ze werden eerder dit jaar wel gepubliceerd in The Sun, dat vooralsnog niet heeft ontkend dat de geruchten door Vardy aan de redactie werden verstrekt. (NRC)